Вигенин: Анализ от САЩ доказва връзката на "Хизбулла" с атентата в Бургас

Американски доклад с анализ на фалшивите документи за самоличност на бургаските атентатори говорят за връзката им с “Хизбулла”, каза днес в Брюксел външният министър Кристиан Вигенин.

За същото говорят и доклади, които властите ни са получили последния петък от Канада и Ливан, съобщи той.

Днес България подкрепи консенсусно решение на външните министри на ЕС  той да обяви военното крило на ливанската шиитска групировка за терористична организация.

“Имаме ясна информация, която идва от разследването. Не е работа на политическите лидери да подкрепят това разследване”, каза Вигенин. “Не го правим, за да угодим на някого, а защото смятаме, че извършителите на този акт трябва да бъдат наказани”.

Вигенин нарече данните от американски доклад “впечатляващи”, без да разкрива подробности заради следствената тайна. Той не коментира докладите от Канада и Ливан.

Министърът обаче уточни, че поради сложността си следствието ще продължи още неопределено време и няма изгледи скоро да влезе в съда.

“Хизбулла” официално отрича да е замесена в бургаския атентат, в който загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Правителството на ГЕРБ имаше “основателни предположения”, че тя го е организирала. На 18 юли вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че властите ни вече са убедени, че нападението е дело на групировката.

Великобритания, която водеше усилията ЕС да стигне до задължителния консенсус да обозначи военното крило на “Хизбулла” като терористи, днес приветства решението, позовавайки се изрично на бургаския атентат.

“Постигайки това споразумение, ЕС изпрати ясно послание, че се изправя единен срещу тероризма”, каза британският външен министър Уилиам Хейг. “То показва, че никоя организация не може да извършва терористични актове като ужасяващото нападение в България преди година, без да се изправи пред последствия”.

Вигенин обясни, че още след встъпването си в длъжност е поискал от държавите, свързани със следствието по атентата да ускорят информацията, която България очакваше от тях. Това е станало през последните седмици.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *