Третият атентатор от летището в Брюксел разпознат от свидетел, обвинен

Белгийската полиция е арестувала “третия мъж” от заснетите от охранителна камера атентатори на летище Завентем в Брюксел. Фейсал Шефу е бил разпознат от шофьор на такси, който е закарал терористите на аерогарата рано сутринта на 22 март, съобщава днес в. “Соар”, позовавайки се на сигурен източник. По-късно федералната прокуратура обяви, че е обвинила мъж на име Фейсал Ш. за участите в терористична група и в терористични убийства и за опит за терористични убийства. Друг мъж, назован като Абубакар А., е обвинен за участие в дейностите на терористична група, каза обвинението. Шефу е известен на властите като журналист на свободна практика. Арестуван няколко пъти административно през изтеклата година заради ислямистка активност сред обитателите на импровизиран бежански палатков лагер в парк край службата по миграцията и убежището в Брюксел.
Полицията е задържала Шефу в кола с още двама мъже срещу сградата на федералната прокуратура в четвъртък вечерта. Съдия-следовател в петък е освободил двамата му спътници. Шофьорът е разпознал Шефу между няколко заподозрени, които са му били показани. Пак този шофьор сигнализира на полицията, малко след като двете бомби избухнаха на летището миналия вторник. Разследването е установило, че Шефу е мъжът със светло сако и тъмна шапка, който на снимката тика количка с куфари редом с вече идентифицираните двама камикадзе – Ибрахим ел Бакрауи и Наджим Лаашрауи.
В деня на атаките прокуратурата съобщи, че камерите за запечатали по-късно как третият мъж бяга от летището, а полицията намери куфар с 15 килограма взрив, който той е изоставил. Час след атентатите Шефу е бил забелязан в квартала Скаарбеек, а по-късно следите му се губят, предаде обществената телевизия РТБФ.
Шефу беше нашумял, сблед като разпространи в интернет видео, в което обвинява властите, че потъпкват религиозните права на нелегални имигранти в затворен център край Брюксел. Във видеото се обяснява, че по време на поста през Рамазана администрацията им сервирала ядене три пъти през деня, по европейски, когато на тях им е забранено да се хранят, а след 22 часа, когато им е разрешено ги държали гладни.

Раненият и арестуван при полицейска акция в Скаарбеек вчера се казва Абдерахман Амеруд, съобщи прокуратурата. Мярката му за отклонение е удължена с 24 часа. Той е задържан във връзка с осуетен онзи ден терористичен акт във Франция. Заповед за арест е издадена за единия от още двама задържани съшия ден, когото прокуратурата идентифицира като Рабах Н. Третият задържан, Тауфик А. е освободен след щателен разпит.

Служител по сигурността в ядрена централа е бил убит в четвъртък вечер в Шарлероа, а пропускът му е бил откраднат, съобщава таблоидът Dernière heure. Властите са деактивирали картата, така че тя не може да бъде използвана. Същото издание съобщи преди два дни, че братята Ел Бакрауи са следили със скрита камера шефа на белгийската програма за ядрени изследвания. В деня на атентатите, 22 март, властите евакуираха частично персонала на двете ядрени централи в страната – в Дул и в Тианж – а на 17 февруари разположиха около тях кордон от военни. Часове по-късно прокуратурата в Шарлероа опроверга изцяло съобщението на вестника. Жертвата, Дидие Просперо е бил застрелян с куршум в банята си във Фроашапел, а не в Шарлероа. Той не е охранител в АЕЦ, а в ядрен център във Фльорюс, село близо до Шарлероа. Картата му не е открадната и случаят е криминален без връзка с тероризъм, съобщи прокуратурата.

Отляво-надясно: Наджим Лаашрауи, Ибрахим ел Бакрауи, Фейсал Шефу
Отляво-надясно: Наджим Лаашрауи, Ибрахим ел Бакрауи, Фейсал Шефу

Сътресения в правителството предизвикват разкрития за това как властите са оставили Бакрауи на свобода въпреки предупрежденията на Турция, че е потенциален терорист и въпреки че той и брат му Халид, който се самовзриви в метрото, са нарушили условията на условното си освобождаване от затвора. Парламентът ще състави анкетна комисия по случая, след като вчера министрите на правосъдието и на вътрешните работи Кун Геенс и Ян Ямбон се изправиха пред инфарктно изслушване в Камарата на депутатите. В четвъртък те подадоха оставки, но премиерът Шарл Мишел не ги прие. Те представят двете най-големи партии в управляващата коалиция – съответно фламандските християндемократи и националистите от Новия фламандски алианс. Днес полицейският синдикат реагира с гневна декларация срещу Ямбон, след като вчера той хвърли отговорността за пренебрегването на турските предупреждения на полицейския офицер за връзка в Турция Себастиен Жорис.

Администрацията на летище Завентем съобщи, че то ще бъде отворено най-рано във вторник. Следствените действия в терминала са приключили, на разрушенията, причинени от експлозиите, не позволяват той веднага да приема пътници. Част от тях се отклонявата към летища в съседните страни или в Лиеж и в Шарлероа.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *