България в опозиция на по-строги евростандарти в биоземеделието

Шест източноевропейския страни днес възразиха срещу предложение на Евроепейската комисия да въведе по-строги стандарти в биологичното земеделие. България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия поискаха Комисията да преразгледа проект за изменение на регламент в тази област, коeто според тях може да навреди на производството.

Комисарят по земеделието Фил Хоган заяви, че е готов за дискусия по несъгласията, след като цитираните държави днес внесоха декларация в Съвет на министрите на земеделието в Брюксел.

“Искам да продължа с предложенията на Комисията, но съм и отворен за промяна”, каза пред журналисти Хоган. “Можем да направим някои промени, за да станат поправките по-приемливи за страните, които изразиха загриженост”.

Италианският министър на земеделието Маурицио Мартина, чиято страна председателства ЕС до края на тази година, изрази надежда, че страните-членки ще стигнат поне до частичен компромис на насрочен за декември Съвет на земеделските министри.

Подписалите декларацията настояват ЕС да отчита спецификата на биологичното земеделие в различните държави-членки, да не увеличава административната тежест върху производителите от сектора.

Те апелират и за по-голямо фокусиране върху проследимостта по отношение на системата за контрол в биологичното земеделие.

“Приканваме Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета да преразгледат внимателно предложените текстове по отношение на системата за контрол на биологичното производство, да запазят настоящата система за официален контрол и да избегнат смяната на подхода, основаващ се на цялостния процес с подход, съсредоточен само върху крайния продукт”, се казва в декларацията. “Уникалното състояние на целия сектор на системата за контрол на биологичното производство се основава на годишен контрол и допълнителен контрол, базиран на риска на всички нива на биологичното производство”.

Шестте страни настояват в регламента да останат сегашните изключения за употреба на растителен и животински размножителен материал без чист биологичен произход в биофермите, които зависят от този материал за оцеляването си. Те искат и да остане възможността в едно стопанство да съжителстват биологично и небиологично земеделие.

Хоган посочи, че Комисията е предложила по-високи изисквания, за да осигури равни условия за конкуренция между различните био-стопанства и да поддържа доверието на потребителите, ча продаваните с био-етикет храни наистина са такива.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *