БТА става министерство на информацията

България. До една година до почти цялата информация от БТА ще има свободен достъп. Няма да има абонамент, освен за някои специализирани емисии. За информацията от агенцията ще плаща данъкоплатецът. Към сегашната ѝ годишна субсидия от 4 млн. лева ще се прибавят още 1,5 млн. лева. Това означава, че БТА става 100-процентов държавен пропаганден институт. Трибуквеното съкращение ще прикрива същността ѝ на министерство на информацията.

Ирак. Ракетната атака срещу американската база в Ербил от малко известната групировка “Защитници на кръвта” подозрително съвпада със серия нарушения на ядрената сделка от 2015 г. от страна Иран. Това прилича на вдигане на залозите и опит за шантаж срещу новата администрация на САЩ преди очакваните преговори за бъдещето на сделката. Изглежда и че иракският министър-председател Мустафа Казими е настъпил интереси на проирански групировки в Ирак с разследванията за корупция, които започна.

Централноафриканска република. Тлеещият от 2013 г. религиозен конфликт се изостря. ООН не се справя. Главните умиротворители са твърде смесена компания – Русия, Руанда, Франция.

Франция. Еманюел Макрон показва твърдост спрямо радикалния ислям. Надява се да спечели гласове вдясно, където Мишел Барние се опитва да създаде нова политическа група. Това обаче ще бъде за сметка на популярността на президента сред малцинствата и отношенията на страната в ислямския свят.

Марс. И тук става населено: американци, китайци, араби. Ето как.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *