Брюксел щял да ни е "адвокат" в газовите преговори с Русия

Oettinger
Германецът Гюнтер Йотингер е еврокомисар по енергетиката. Снимка: Архив на Европейската комисия

Европейската комисия ще действа като „адвокат“ на шест държави-членки в опита им да предоговорят двустранните си споразумения с Русия за газопровода „Южен поток“, съобщи днес комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Тези споразумения ще бъдат подписани между правителствата на държавите-членки и Русия“, каза той след среща с енегрийните министри на Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия. „Но ние получихме мандат, което държавите-членки приеха, да преговаряме с руските партньори от тяхно име“, каза Йотингер.

„Имаме правомощия възоснова на европейското общностно право и ще можем да използваме възможностите, които то ни дава. Ще действаме като адвокати за държавите-членки“, добави той.

Според дипломати още не е ясно, дали руснаците ще приемат този подход. Йотингер каза, че Комисията ще им го предложи при подготовката на срещата на върха ЕС-Русия, която е насрочена през януари.

Източник от Комисията каза пред този блог, че на сутрешната среща министрите не са връчвали формален мандат на Комисията да ги представлява. Предложението за това било на България и подкрепа за него изразили Австрия, Словения и Унгария. Същото потвърди министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

“Трябва да видим как това ще стане на практика”, каза източникът. Той уточни, че думата “мандат” може да бъде подвеждаща в строго юридическия смисъл на думата.

По-рано през деня Марлене Холцнер, говорителката на Йотингер, уточни, че предстоят разговори на експертно ниво по темата.

Брюксел смята, че двустранните договори на шестте държави-членки за „Южен поток“ не отговарят на европейските енергийни норми.

Русия може да кандидатства за временно изключение от тях, както е направила за наземната част на газопровода „Северен поток“, който я свързва под Балтийско море с Германия. Подводната част на тръбата е извън територията на ЕС и за нея правото му не важи.

В случая с „Южен поток“ не е имало молба за изключение“, каза Йотингер. Той подчерта, че досега руснаците са се договаряли поотделно с участващите страни от ЕС.

„Днес обсъдихме това с министрите на тези държави и решихме, че Комисията ще поеме водеща роля, за да осигури спазване на европейското право в преговорите с руските партньори и за някои промени, които са необходими в междуправителствените спопарзумения приети двустранно“, заяви той.

„Смятаме, че „Южен поток“ е важно допълнение на общоевропейската ни мрежа“, каза комисарят. „Ние не сме против него, но искаме да гарантираме, че европейските ни правила за околната среда, предоставяне на поръчки и енергийните норми на вътрешния пазар … ще се спазват“.

„Приветстваме факта, че държавите-членки гласуваха доверие на Комисията и Комисията, също в интерес на държавите-членки ще гарантира спазването на европейкото право в контекста на разговорите си с руските партньори“, каза Йотингер.

Leave a comment

1 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *