Брюксел проучва търг за "Южен поток"

Европейската комисия съобщи днес, че проучва дали последният търг за проектиране доставки и строителство на стойност над 3 милиарда евро в българската част на газопровода “Южен поток” е в съответствие с правилата на единния пазар.

Заинтересовани компании се оплакаха, че обявата, публикувана малко преди Коледа миналата година, им е дала само пет работни дни да изразят интерес за участие.

“Наскоро бяхме уведомени, че има известни безпокойства около обществените поръчки в българската част на проекта “Южен поток”, каза Шантал Хюз, говорителка по въпросите на вътрешния пазар и услугите в Европейската комисия. “Нашите експерти разглеждат въпроса”.

По думите й “на този етап е рано да се каже какви правила важат и дали някои от тях са нарушени или не”.

Има различни правила за етапите на заявяване на интерес към даден търг и подаване на документи за участие в него, посочи Хюз.

“Времето за изразяване на интерес, доколкото знам, е минимум десет дни, но може да бъде повече взависимост от контекста”, каза тя.

Първото, което трябва да се установи в случая според нея е, дали в него трябва да се прилагат европейските правила за обществените поръчки. “И това не е непременно точно така, защото имаме работа с въпроси за изключителни права, говорим за междуправителствено споразумение”, каза тя.

Във всеки случай обаче клаузите на Договора на ЕС са задължителни, поясни говорителката.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *