Брюксел против изолиране на Гърция

Европейската комисия се обяви днес против изолиране на Гърция като мярка да се намали притокът на мигранти към Балканите, Централна и Западна Европа.

“Европейският отговор на бежанската криза ще бъде даден с Гърция, а не срещу Гърция”, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Той беше помолен да коментира среща на върха на Чехия, Словакия, Полша и Унгария, т.нар. Вишеградска четворка (В-4) в Прага, която обсъжда евентуална помощ за България и Македония да спрат трафика през границите си Гърция.

През уикенда Германия се обяви срещу иницитивата, за чието обсъждане са поканени премиерите на България и Македония.

“Европейският отговор на бежанската криза е отговор от ЕС от 28 държави”, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. “Като казваме това, групи хора в други конфигурации, групи от държави-членки, могат полезно да се срещат и да обсъждат специфични аспекти с разбирането, че европейският отговор, разработен през последните месеци, е отговор от 28-те в ЕС”.

По думите му Гърция “има съществен напредък” в това да подобри управлението на границите си и миграцията през тях и в Брюксел се надяват той да продължи.

Днес обаче изтича поредният краен срок Гърция да завърши обещаните от миналата година четири приемни центъра за мигранти на егейските си острови срещу турското малоазийско крайбрежие. Готов е само един – на о. Лесбос. Днес Комисията обяви помощ от 12,7 милиона евро за завършването на центровете.

“Комисията приветства помощта за Бившата югославска република Македония (БЮРМ – б.а.), осигурена от държавите-членки на ЕС в подкрепа на граничния контрол по границата с Гърция – командироването на граничари и доставките на оборудване”, добави Тове Ернст, говорителка в Комисията. “Важно е всяко действие, което се предприема да бъде в сътрудничество с гръцките власти и с Фронтекс, която присъства на границата между Гърция и БЮРМ”.

Междувременно Комисията съобщи, че отпуска и 10 милиона евро на Македония да подобри системите си за охрана границата и за управление на миграцията. Те включват оборудване за наблюдение, за идентификация и регистрация на мигрантите.

“Тази помощ няма да послужи за строеж на ограда”, каза Ернст. “Работата на Комисията цели управление на границите, а не тяхното затваряне”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *