Брюксел отлага евродоклада заради Шенген?

Европейският съюз вероятно ще отложи предвидения за декември доклад за правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния за януари, за да не влиза темата за приемането им в Шенген на срещата на върха на ЕС насрочена за 13 и 14 декември, казаха дипломатически източници в Брюксел.
“Имам чувството, че докладът ще е през януари,” каза днес главният прокурор Сотир Цацаров, след като обсъди реформите в съдебната система с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. Той обаче посочи, че няма потвърждение за това.
Правителствата от зоната без паспортен контрол очакват доклада, за да се произнесат по кандидатурите на България и Румъния да влязат в нея. Няколко от тях – Германия, Франция и Холандия имат политически резерви заради проблемите на двете страни с правосъдието, корупцията и организираната престъпност.
Макар да няма формална връзка, темата за Шенген може да внесе в Европейския съвет трънливия въпрос за българските роми, гостуващи в старите страни-членки. Според дипломати Франция иска да избегне разискването ѝ след критиките, които си заслужи заради неотдавнашните изявления на вътрешния си министър Манюел Валс. Той поиска България и Румъния да си приберат гражданите от ромски произход от страната му. От Брюксел му отговориха, че подобни искания са в разрез със свободата на движение и пребиваване, с която българските и румънски граждани се ползват.
На 1 януари 2014 година и последните десет европейски страни, които поддържат ограничения за българи и румънци на трудовите си пазари, трябва да ги вдигнат съгласно присъединителните договори на двете страни. Ако преди това отпаднат шенгенските граници, макар само и по летищата, членките на зоната ще имат много ограничени правни основания да връщат нежеланите гости от България и Румъния в страните им. Ще трябва да доказват, че са терористи или по някакъв друг начин заплашват националната им сигурност. Сега гражданите на страни извън зоната могат законно да пребивават до три месеца в нея, след което трябва да докажат, че имат от какво да се издържат, или да се върнат в държавите си.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *