Бразилия преживя своя 6 януари...

…над 1500 души са арестувани след опит за крайнодесен метеж в неделя, 8 януари 2023 г. Военните останаха пасивни и се подчиниха на законната власт. “Никаква амнистия” скандират привържениците на демокрацията. Бившият президент Жаир Болсонаро, чиито крайнодесни привърженици се разбунтуваха, е хоспитализиран с болки в корема във Флорида, САЩ, където емигрира, след като изгуби изборите от левия Лула да Силва на 30 октомври 2022 г. Американският президент Джо Байдън подкрепи Лула в телефонен разговор и го покани да посети САЩ в началото на февруари. Близо 1 000 от задържаните ще бъдат обвинени във връзка с нападенията им срещу Конгреса, Върховния съд и президентския дворец в столицата Бразилия. Страната, която беше управлявана от военна хунта от 1964 до 1985 г., е разделена между електората на Лула и крайнодесния лагер на Болсонаро, бивш капитан от армията, носталгичен по твърдата ръка. И един “български” детайл – ябълка на раздора беше електронното гласуване, което според Болсонаро е уязвимо на фалшификации.

Вече са общо 39 убитите във вълненията съпътстващи правителствената криза в Перу. Ляв президент се опита да разпусне парламента, който обаче го свали и арестува. Привържениците на Педро Кастильо в бедната провинция обаче се бунтуват и искат да свалят взелата властта вицепрезидентка Дина Болуарте, която първо насрочи нови президентски и парламентарни избори за 2024 година и после ги отложи за 2026-а. От 4 януари цялата страна е в безсрочна стачка.

Вижте как германският канцлер Олаф Шолц защитава политиката си на оръжейни доставки за Украйна. Германия съвсем не е “колеблива”, както го обвиняват критиците. Тя предостави на Киев системи за ПВО, гаубици, противотанкови средства, предстои да изпрати верижни бойни машини на пехотата. В същото време Шолц подчертава, че Берлин държи на количеството и качеството на доставките, че подхожда към тях отговорно (войната да не става между Русия и НАТО) и че за-по мощни оръжия (като танкове и авиация) Германия ще действа само координирано със съюзниците в НАТО.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *