Борисов -твърдо за Вебер (ВИДЕО)

Имаме няколко коза, сложил съм си ги в ръкавчетата и чакам. Голямата уста е грешка,  казва българският премиер

България ще подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, каза днес министър-председателят Бойко Борисов на влизане в работната вечеря на националните лидери, която дава началото на процеса на номинациите за ръководители на новите европейски институции.

“Ние, като позиция на Европейската народна партия сме твърдо зад него”, каза Борисов. “Той е нашият шпиценкандидат, водещ кандидат. За него работихме, както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисцилиниран член на Европейската народна партия, така че нямаме никакви колебания и никакви други, към момента, позиции”.

 

“В тези консултации много имена ще се прехвърлят”, добави Борисов. “Факт е, че и Мария Неделчева (Габриел – б.р.), и Кристалина Георгиева, и (Марош) Шефчович (зам.-председател на Европейската комисия – б.р.) , и Мишел Барние (главен преговарящ на ЕС за Брекзит – б.р.) , ( са сред тези) за които се говори…” 

“Пред камерите имаме ясни и точни кандидати. Нормално е социалистите да искат техен кандидат. Нормално е ние да се борим за нашата кандидатура”, каза още Борисов. “В следващите часове ще се изговорят много неща. В общи линии  ще мине раздаването и тогава вече ще започнат по-същинските преговори. Този, който първи говори…, той ще загуби…Всеки, който проговори и почне да издава много позиции, ще загуби. Ние имаме няколко коза, всички ги знаят, сложил съм си ги в ръкавчетата и чакам. Голямата уста е грешка”.

Борисов добави, че са “големи приятели”  и “приятели от деца, от 20 години”, с унгарския му колега Виктор Орбан, макар че последният не подкрепя Вебер. Българският премиер определи Орбан като несъмнен антикомунист и посочи, че тези в Европа, които го критикуват, са се класирали трети и четвърти на евроизборите в страните си, докато той продължава да е първи с убедителен резултат.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *