Борисов рискува да ядоса Германия

Министър-председателят Бойко Борисов рискува да обтегне отношенията с ключовия си съюзник в Европа, германската канцлерка Ангела Меркел. В понеделник той заедно с министъра на външните работи Даниел Митов трябва да участва в Прага в среща с лидерите на т.нар. Вишеградска четворка или В-4 (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) по въпроси на предстоящия в четвъртък и петък Европейски съвет – миграционната криза и проекта за споразумение с Великобритания. Днес се разбра, че в Берлин не гледат на това събиране с добро око.

Вишеградците искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция, при положение че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа. Това очевидно е и предохранителна мярка, в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция до три месеца не покаже, че наистина може да пази границите си и да изпълнява задълженията си на членка на ЕС в областта на миграцията и убежището.

Ако Австрия и Германия възстановят паспортните проверки по целите си граници, а не по малки части от тях, както е сега, прииждащите мигранти биха се струпали на Балканите и в новите членки на ЕС от Централна Европа, създавайки там кризисна ситуация. Вишеградците искат да предотвратят това още на границата между България и Гърция. Правителството в София не е заявявало позиция към намеренията им, на ако вярваме на международните медии, Германия не е доволна от идеята им.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министъ Франк-Валтер Щайнмайер, водещите социалдемократи в коалиционното правителство на дясната Меркел, са изпратили писмо до европейските социалистически лидери и до всички правителства в ЕС, призоваващо за общ подход, съобщи Ройтерс. Според агенцията в него се казва: “Такива мерки трябва да бъдат съгласувани от всички заедно и не могат да бъдат едностранно насочени срещу една държава-членка”.

“Искаме споразумение между страните от Вишеградската четворка, че ако Гърция не се справя, а тя не се справя, има повече смисъл да се инвестират пари в охраната на границите между Гърция и Македония, България и другите страни”, каза по този повод министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, също цитиран от Ройтерс. “Получихме демарш – как сме смеели като В-4, България и Македония да обсъждаме охраната на външните граници. Германия е подала протест до нашия заместник-министър на външните работи заради тази среща, в който се казва, че трябвало да потърсим друг начин”.

Очаква се преди Европейския съвет в четвъртък Меркел да призове всички държави в ЕС да изпълнят квотите си за релокация на мигранти от Гърция и Италия. Вероятно това ще стане на среща преди съвета, където ще присъства и турският министър-председател Ахмет Давутоглу. Там Меркел ще търси коалиция на желащи да приемат повече бежанци за презаселване от Турция. Днес на редовната годишна конференция по сигурността в Мюнхен френският министър председател Манюел Валс каза, че страната му ще изпълни квотата си за релокация на 30 000 мигранти, но няма да вземе повече.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *