Борисов: Блокираме сделката с Турция, ако не включи и България

Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.
Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

България поиска днес от Европейския съюз да я включи изрично в проектоспоразумението с Турция за спиране на миграционния поток, в което засега се споменава само Гърция. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и държавите-членки министър-председателят Бойко Борисов настоява също ЕС да не огъва правилата си за визова либерализация заради зависимостта си от Турция, която подслонява над 2,5 милиона  мигранти от Сирия и Ирак. Премиерът предупреждава, че е готов да блокира сделка, която не би включила и България на 17 и 18 март в Брюксел, когато е насрочена следващата среща на върха ЕС-Турция по въпроса. Очаква се на нея споразумението да бъде финализирано.

“ЕС не може да си позволи да се съсредоточава само върху миграционния маршрут между Турция и гръцките острови”, пише Борисов в писмото. То е изпратено също до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. “Турските сухопътни граници с държавите-членки на ЕС – България и Гърция и морските граници между Турция и ЕС, включително в Черно море, трябва спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция”.

“България няма да е готова да приеме частичен турски ангажимент (само за гръцките острови) , който най-вероятно ще доведе до отваряне на нови миграционни маршрути”, пише Борисов.

Той настоява формулировката “турските сухопътни граници с държавите-членки на ЕС – България и Гърция и всички морски граници между Турция и ЕС” да бъде включена в текста, който предстои да бъде съгласуван с турската страна.

Борисов настоява и че отпадането на визите за турските граждани, което управляващите в Анкара искат най-късно през юни, да бъде обвързано с изпълнението на споразумението за реадмисия (обратно приемане) от Турция на нелегалните мигранти, които страните от ЕС ѝ връщат. Това означава, че преди визите да паднат, трябва да има период в който Турция да покаже, че спазва това споразумение.

“Трето, трябва да се осигурят адекватна помощ и ресурси за всички засегнати страни за ефективното прилагане на реадмисията и връщането”, пише още Борисов.

В понеделник ЕС и Турция стигнаха до споразумение по принцип, което предвижда последната да приема всички върнати ѝ от Гърция нелегални мигранти, а срещу всеки сириец сред тях ЕС да приема по един сирийски бежанец от Турция. Освено това  ЕС се ангажира да подготви за отваряне нови глави в преговорите на Турция за членство, да ускори падането на визите за турски граждани и да удвои безвъзмездната финансова помощ за бежанците в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *