Белгийските министри на вътрешните работи на правосъдието подават оставки, премиерът им ги връща

Белгийският министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон и колегата му по правосъдието Кун Геенс подадоха днес оставки, но премиерът Шарл Мишел им ги върна.
Ямбон и Геенс и предложиха оставките си заради разкритията, че Турция на два пъти административно е депортирала единият от атентаторите на летище Брюксел, Ибрахим ел Бакрауи в Европа, но властите там, включително в Белгия са пренебрегнали предупрежденията й, че той е заподозрян джихадист.
Бакрауи (29 г). беше един от двамата камикадзе, които се взривиха на летище Завентем в Брюксел. Турция го е връщала първо на Холандия, после на Белгия на 14 юли и на 25 август 2015 година, но той не е бил задържан, въпреки че отпреди това има наполовина излежана присъда от девет години затвор, за това че е стрелял по полицаи при въоръжен грабеж. Бил е пуснат на свобода условно. Първият път Ел Бакрауи е бил арестуван миналия юни в граничния град Газиантеп в Турция при опит да премине в Сирия и след това върнат в Холандия, откъдето е влязъл в Белгия. Властите там не са го задържали, защото нямали доказателства, че е джихадист. Вторият път Турция го е върнала, след като го арестувала в Анталия, след като е влядъл през летище “Ататюрк” в Истанбул.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *