Барние кандидат за поста на Барозу, твърди дипломат

Barnier

Френският еврокомисар Мишел Барние е вероятен кандидат за шеф на Европейската комисия, научи днес този блог от дипломат в Брюксел.

От кабинета на Барние нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

“Комисарят иска да участва в европейския публичен дебат през 2014 г., но на този етап е още рано да се каже в какво качество”, каза говорителката му Шантал Хюз.”Зависи от това къде може да е полезен и къде неговата партия мисли, че може да бъде полезен”.

Държавните и правителствените ръководители на 28-те страни от ЕС трябва да се споразумеят кой да води върховния му изпълнителен орган, съобразявайки се с резултатите от изборите за Европейски парламент през май догодина.

Барние (62 г.) отговаря за ключовия портфейл на единния пазар и услугите. В неговия ресор са реформите на финансовия надзор и банките.

Бил е европейски комисар по регионалната политика (1999-2004 г.), външен министър на страната си (2004-2005 г.), министър на земеделието (2007-2010 г.)

Единственият официален кандидат за поста на сегашния председател на Комисията Жозе Барозу (Португалия) е германският социалист Мартин Шулц, сега председател на Европейския парламент.

За други евентуални претенденти се спрягат полският премиер Доналд Туск, зам.председателката на Комисията Вивиан Рединг (правосъдие, Люксембург), които са от дясноцентристката Европейска народна партия и генералният секретар на НАТО, датчанинът Андерс Фог Расмусен, който е либерал.

Осведомени твърдят, че и Барозу гледа към поста на Расмусен дори има екип в кабинета си, който работи по въпроса. Никой от тях обаче не се е отказал официално от следващ мандат на сегашната си позиция. Барозу би бил първият да потрети като шеф на Комисията след французина Жак Дело, който я води от 1985 до 1995 г.

Барние принадлежи към опозицията на сегашния френски президент, социалиста Франсоа Оланд. Партийните различия обаче могат да минат на втори план, ако Париж може да получи най-важния пост в Брюксел.

В подобно положение е Шулц, който се нуждае от подкрепата на дясноцентристкия канцлер Ангела Меркел Шулц. Редът на неговата кандидатура ще дойде, когато тя приключи преговорите за коалиция с неговата партия.

Категорично против Шулц е консервативният британски министър-председател Дейвид Камерън, каза дипломатът.

Номинацията на председател на Комисията е част от по-широко споразумение между националните лидери, в което те разпределят ключовите постове на върха на ЕС. Освен председател на Комисията те включват председател на Европейския съвет (сега това белгиецът Херман ван Ромпьой, който обяви, че догодина ще се пенсионира) и първи дипломат (сега британката Катрин Ащън).

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *