Ако бях Юнкер: Социалистите искат ЕС да разхлаби финансовата дисциплина

Социалистите и демократите искат ЕС да разхлаби финансовата дисциплина, за да стимулира икономическия растеж.
Лидерът им в Европейския парламент Джани Питела (Италия) днес обяви техния план за възстановяване.

Pittella-Juncker Джани Питела (вляво) подкрепя Юнкер срещу фискална гъвкавост. Снимка: Европейска комисия

В основата му е европейски инструмент за инвестиции от 100 милиарда евро, формиран от публични средства, т.е. от вноски на държавите членки. Той трябва да мобилизира като начало още 400 милиарда евро частни инвестиции, а целият обем на плана е 800 милиарда евро за шест години.
Левите искат още ЕС да извади вноските на държавите-членки в инвестиционния план и разходите им за европейски програми от разходната част на бюджетите им при изчисляването на дълговете и дефицитите.
Това социалистите наричат “гъвкавост” в прилагането на фискалния пакт, който не позволява публичният дефицит и дълг да надвишават съответно 3% и 60% от брутния вътрешен продукт.
Държави с болни публични финанси и с леви правителства като Италия и Франция настояват, че наложените от Германия строги фискални ограничения им пречат да върнат икономиките си към растеж.
Те плашат, че безпрецедентната безработица (25 милиона души в ЕС, от които 18 милиона в еврозоната) може да доведе до сериозна социална и политическа дестабилизация.
Социалистите се надяват да прокарат “гъвкавостта” благодарение на това, че мнозинството, на което се опира Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент , зависи от тях.
Очаква се Юнкер да обяви в понеделник своя инвестиционен план за 300 милиарда евро инвестиции за съживяване на растежа в Европа през идните пет години.

IMG_3668[1] “Никой не може да смята, че т.нар. голяма коалиция е гарантирана за пет години”, казва Сергей Станишев за участието на европейските социалисти в мнозинството на Комисията Юнкер. Снимка: Веселин Желев

“Комисията не трябва да мисли, че всеки план, който ще предложи, ще бъде приет от социалистите”, каза по-късно през деня лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. “По отношение на плана на Комисията, нека да го видим. Аз съм сигурен, че ако той не е достатъчно амбициозен…, тогава естествено ще бъдем критични”.
“Никой не може да смята, че т.нар. голяма коалиция е гарантирана за пет години”, добави той.
Станишев потвърди, че ЕНП и партията му ще подкрепят Юнкер срещу предстоящия вот на недоверие.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *