Ако бях Юнкер: Версията на Верхофстадт

След като отминаха всенародните трепети около триумфа на Крисия, поражението на Пулев, срама на националния по футбол и възможната смяна на Любо Пенев като негов треньор, можем да помислим и за някои грижи от втори ред. Например за икономиката.

Иде Коледа. А с нея – и денят, в който Жан-Клод Юнкер трябва да ни покаже, откъде ще намери 300 милиарда евро, за да извади европейската икономика от маразма.

JCJ 12-11-14
Жан-Клод Юнкер обеща 300 милиарда евро инвестиции, но не каза, откъде ще дойдат.

Когато Европейският парламент го избра на 15 юли, председателят на Комисията обеща, че с тези пари, предимно от частния сектор, ще възстанови инвестициите, растежа, работните места в Европа.

Това не е план за другите в Европа. Той е и за България. Европейският растеж се очертава като хилав – 1,3% за целия ЕС и 0,8% за еврозоната тази година. Съоветно – 1,5% и 1,1% догодина. Българският се очертава още по-хилав – 1,1% тази година и 0,6% догодина.

Очаква се елементи на плана Юнкер да станат известни още другата седмица, а среща на върха на ЕС да го обсъди в цялост на 18 и 19 декември.

От днес европейските партии започнаха да се упражняват на тема: Какво щях да направя за икономиката, ако бях Юнкер? Първи беше лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт. Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев възнамерява да обяви своите идеи утре.

IMG_20141119_112027
Ги Верхофстадт обяснява как ще рестартира европейската икономика.

Какво представлява планът Верхофстадт?

Той има три елемента: Европейски инвестиционен фонд, европейски данъчен стимул и ускорена пазарна реформа.

Европейският инвестиционен фонд трябва да привлче 700 милиарда евро чрез емисии на облигации и да ги вложи в енергийни, транспортни, екологични и технологични проекти.

За 80 на сто от инвестициите трябва да има частни гаранции,а за 20 на сто – публични, които се разпределят както следва: По 8% от правителствата и Европейската инвестиционна банка и 4% от Европейския механизъм за финансова стабилност.

Данъчният стимул означава, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) поема финансирането на публични инвестиционни проекти в държавите-членки, при условие че те намалят с размера на тяхната стойност данъците върху гражданите и малкия и средния бизнес. Според Верхостадт за целта няма нужда да се увеличава капиталът на банката.

Това не означава държавите да поемат нов дълг към ЕИБ, а тя пряко да финансира проектите и да си връща инвестицията с приходите от тях, уточни той на пресконференция днес. Държавите ще трябва да доплащат, ако възвращаемостта от обектите е под очакваната.

Европейската комисия трябва да има последната дума по стратегическата значимост на проектите, а ЕИБ – по икономическата им жизнеспособност, каза още Верхофстадт.

По този начин той се надява да свали данъчната тежест в ЕС с 200 милиарда евро през 2015 година. Това би освободило пари за потребление и инвестиции, които да задвижат икономиката.

Правителствата получават достъп до фонда и до данъчния стимул, само при условие че правят структурни реформи и че не се променят правилата за дефицита и публичния дълг. Това е третият елемент на плана.

Националните реформи трябва да вървят ръка за ръка с изграждане на общ европейски енергиен, транспортен, капиталов и дигитален пазар.

Верхофстадт се похвали, че заместникът на Юнкер по икономиката Ирки Катайнен го поканил да обсъдят заедно идеите му.

IMG_3668[1]
И Станишев има идеи. Ще ги разберем в утре.
Снимки: Веселин Желев

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *