"България подритва членството си в ЕС", казва източник от Еврокомисията

“България подритва членството си в Европейския съюз”, заяви днес пред този блог високопоставен източник от Европейската комисия пожелал анонимност.

Страната нарастващо губи доверие и създава впечатлението, че тества търпението на Брюксел, добави той.

“Чашата почти беше преляла, когато парламентът в София гласува за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци”, каза източникът.”Комисията трябваше да се намеси, но това се размина, защото в София бързо отмениха решението”.

“Като цяло обаче политическата обстановка в страната е отровена”, каза той.

По думите му доверието и в двете големи партии е сериозно пострадало. В БСП това е заради зависимостта на правителството от “Атака”, а в ГЕРБ – заради единодушното им гласуване в подкрепа на мораториума.

Според източника като единствена автентично проевропейска сила за момента се очертава Реформаторският блок, но той е “слабоват” електорално. Тревожното у основните партии не е някаква ясна антиевропейска тенденция, а склонността им “да се заиграват с “Атака””, да експлоатират популистки и шовинистични нагласи.

“Главният риск за България за момента е надигането на крайните националистически формации,” каза източникът. “Ако убият някой бежанец, България ще има проблем, защото веднага ще пристигнат “Амнести интернашънъл” и Европейската комисия и ще питат: Вие що за държава сте?”

Друг риск е прекаленото харчене без никакви ясни изгледи за връщане към стабилен растеж, допълни той.

В най-добрия случай България се очертава да стане една от “черните овце” на ЕС – като Унгария, която си издейства серия процедури за нарушение и санкции от Брюксел със законодателство в нарушение на общностното, каза източникът.

Ако обаче при следващите избори националистическите формации вземат достатъчно гласове, за да влияят на правителството, не е изключено България да стане втората в историята на ЕС страна след Австрия да бъде предложена за най-тежката санкция – отнемане на правото на глас, каза източникът.

Процесите в България са аргумент в полза на държави-членки, които са против разширяването на ЕС, каза той. Те сочат страната ни, когато обясняват защо ЕС не бива да приема кандидатстващите за членство страни от Западните Балкани, посочи той.

Leave a comment

2 Comments

  1. Дрън,дрън! Кво ни разправят глупости тези новинари?

    “Ако убият някой бежанец, България ще има проблем, защото веднага ще пристигнат “Амнести интернашънъл” и Европейската комисия и ще питат: Вие що за държава сте?” Ей това вече е фантазия! Все едно никъде по света няма убийствя ня расова основа. Случват се тякива работи. Точно от корумпираните евроинституции дя не се обаждат,щото вече от всички държави са им дигнали мерника. Хората вече не вярват на популистките им мулти култи идеи.Изтърка се на Бетовен хитът. Много добре се видя как ебаха мамата на континента за по малко от 15 години. Раздадоха милярди на банките, които вси4ко прибраха. От толкова много безплатен капитал такава инфляция се получи, че вече обикновените хора изнемогват и нищо не могат да си позволят. Ситуяцията е толкова нестабилна и бъдещето неясно,че всеки гледа да кътка трохите, които са му останали. Само спекулантите забогатяха още повече. Да не говорим, че цялото младо поколение жертваха. Бели хора на по 30 години с образование, но без перспективи, без работа, без опит, без жилища. А за тяхна сметка се разплождат в общински жилища живеещи на социялни помощи черни негри и мюсюлмани терористи. Аман от демагогия! Държавата ни, както всички в съюза, е слаба,унижена и унищожена от фирми неплащащи данъци и играе на хорото на банки и катарски ислямисти. Кур за еврократите, да дойдат да видят народната любов.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *