Цацаров в Брюксел. Май отлагат доклада за януари

Главният прокурор Сотир Цацаров днес е в Брюксел. В момента разговаря с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. Според дипломати срещата е рутинна в подготовката на следващия доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Тя трябва да го публикува в края на тази година.
Междувременно румънски медии цитираха министър-председателя Виктор Понта, че Комисията вероятно ще отложи доклада за януари. Същият слух се носи и в коридорите на Берлемон и в постоянните представителства на заинтересованите страни. Според него някои държави-членки не искат въпросът за приемането на двете страни в Шенген да влиза в дневния ред на срещата на върха на ЕС насрочена за 13 и 14 декември. Извинение за това би било да няма доклад на Комисията за тях. Националните столици заявиха, че от него ще зависи дали ще пуснат България и Румъния в зоната.
Въпросът за Шенген може да разпали отново и спора за начина, по който Франция третира българските и румънските роми, въобще да възпламени нежелана предколедна кавга за свободата на движение и пребиваване в голямото европейско семейство.
Потвърждение на тези догадки обаче още няма. Надявам се да получим повече яснота днес.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *