Тайната на "устния доклад": България в румънско положение

Когато нещо много се крие, всички го разбират. Така стана и с тъй наречения устен доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас. Тя го представи при закрити врати пред експерти от постоянните представителства на държавите-членки в четвъртък следобед.
Те всички бяха инструктирани да си траят. Най-вече българската представителка. Комисията съобщи, че разказала само факти и не коментирала политическата обстановка в България. В дух на откритост не съобщи какви факти е разказала. Поясни обаче, че това не било истински доклад понеже нямало нищо черно на бяло, нито пък политически оценки и препоръки.
Същата вечер обаче всички знаеха това, което кабинетът в София държеше да научи първи и сам да интерпретира. Най-важното е, че по отношение на механизма за сътрудничество и проверка България е в положението на Румъния от миналата година. Тогава социалистическото правителство на Виктор Понта се сдърпа за власт с десния президент Траян Бъсеску и за да наклони везните към себе си, посегна на правомощията на съда. Получи шамаросващ доклад от Брюксел заедно със засилено наблюдение и сега мирува. Дори комисията устно е отчела, че румънците имат резултати по техните показатели от механизма, които са свързани само с корупцията и правосъдието. Те нямат проблем с организираната престъпност за разлика от нас.
За България сега оценката е обратна. Резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност няма. Затова пък има скандални назначения и размествания в системата на сигурността, които са довели до граждански протести, загуба на доверие сред партньорите и конфликт между президента и правителството. Също както в Румъния миналата година.
“На българския фон румънците изглеждаха по-добре, защото са отбелязали развитие”, ми разказа небългарски източник от заседанието. Няма да ви кажа кой е той или тя, за да ми разказва пак.
Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и Финландия са се изказали критично за България, което не е новина, сподели източникът.
Това означава, че който оттук нататък ви говори, че сме готови за Шенген и само инатът на калвинистката Холандия ни пречи, ви лъже. Всички изброени страни дълго криха резервите си зад нейния гръб, но вече имат достатъчно основания да ги заявят открито.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *