Шаблонен популизъм, без въображение

SOS: Чалгата излиза от телевизора и влиза в политиката – в буквалния смисъл

Въпреки че евроизборите отминаха, в държавата продължава да се вихри популизъм – сигурно заради местните избори наесен.
Едни извадиха от нафталина утопията за намалено ДДС за някои стоки. Кои са те, зависи от електората – колкото по-беден е, толкова по от първа необходимост са стоките, като хляб например.
Други размахват чуждата, но спечелила 2,5 милиона гласа идея за намаляване на партийните субсидии от 11 лева на получен действителен глас на 1 лев.
И едните, и другите знаят, че предлагат примамливи утопии, които, ако бъдат узаконени, що доведат само до нови проблеми, без да решат старите.
Ако бъде намален ДДС за една стока, веднага ще започне натиск за намаляването му за друга. Защо само хляба, а не млякото например? А лекарствата? А книгите, особено учебниците за децата? А бирата, тази малка радост за народа? Направиш ли едно изключение, после е трудно да удържиш на натиска да направиш и още едно, и още едно…Изключения искат тези, които нямат да връзват бюджет и да отговарят на ангажименти за финансова стабилност.
Ако намалите прозрачната и предвидима бюджетна субсидия за партиите, техните финансови нужди няма да намалеят. За да ги посрещнат, те ще трябва да се обърнат към други, не толкова прозрачни източници. Тогава олигарсите вече ще си пазаруват не само печатни издания, радиостанции, сайтове и телевизии, но и цели партии и техните депутати. Ще имаме ачик БСП-Гергов (ако махнат Нинова) и ДПС-Пеевски. Така олигархията напълно ще “затвори цикъла” – всичко ще е нейно – от партийния живот, през пропагандата (защото за нормални медии съвсем няма да остане място) до изборите и законодателството.
Цитираните предложения са примитивен чалга-популизъм. Шоуто на Слави излиза от телевизора и влиза в политиката и всички започват да му подражават.
Ако тези неща се случат, гражданите ще трябва да се учим на crowd funding, т.е. сами да си събираме пари, за да имаме истински представители и истинска политическа и медийна среда за тях. Нямаме много време.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *