Турското нахлуване в Сирия...

… може да възроди Ислямска държава. Около 10 000 пленени нейни бойци досега бяха пазени от кюрдите, срещу които Турция воюва, и от американските войски, които президентът Доналд Тръмп изтегли.
Ще вземе цивилни жертви, ще прогони жителите на граничния район от домовете им и ще предизвика нова бежанската вълна.
Ще усложни още сирийския конфликт, като прибави към него окупация на територия и потенциален сблъсък с правителствените сили. Възниква въпросът за териториалната цялост на Сирия.
Ще внесе ново разделение в НАТО. Европейските му членки осъдиха офанзивата и се дистанцираха от нея.
Турция възнамерява да върне в установената с военната операция “зона за сигурност” поне половината от 3,6 милиона сирийски бежанци, които сега приютява на своя територия.
Под въпрос е дали в район на бойни действия те наистина ще бъдат сигурни, ще имат ли условия за нормален живот.
Не е ясно и докога ще продължи турската окупация на зоната и какво би се случило с настанените там бежанци, когато Анкара изтегли войските си.

П.П.:Турция настоява за създаването на зона за сигурност в северна Сирия поне от пет години. През септември 2015 година българският министър-председател Бойко Борисов стана говорител на тези искания на Анкара на среща на върха на ЕС.

„С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, веднъж – хората да са близко до родните си места, второ – каквото трябва да им се помага да им се помага там и разбира се конфликтът там трябва да се преркарати час по-скоро“, каза той пред репортери в Брюксел.

Никой в ЕС обаче не прегърна тази идея и Борисов престана да я лансира. Никой в Европа не поиска да подкрепи Ердоган в опитите му да се разправи с кюрдите под предлог, че така решава бежанския проблем.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *