Лош ден за путинофилите

Днес е лош ден за путинофилите в България. Казвам путинофилите, защото тази компрадорска прослойка, завещана ни от времената на Варшавския договор, СИВ и Студената война, трябва да бъде различавана от изконното българско русофилство.

Очакваното омекване на Европа пред Русия не се състоя. Положението остава твърдо. Санкциите продължават. И ще са тук, докато Русия не смени поведението си спрямо Украйна. Няма и следа от примирение с анексията на Крим. ЕС продължава да я смята за незаконна. Дори “русофилска” България подкрепя всичко това. Виж тук какво каза външният ѝ министър.

И италианската социалистка Федерика Могерини, която води европейската дипломация, не оправда източните надежди за смяна на курса.

Да, тя предизвика стратегически дебат в ЕС на тема “какво да правим с Русия” и резултатът му беше, както сама тя обобщи: “Започването на стратегически дебат не означава смяна на нашата позиция. Връзките ни с Русия могат да се променят, само ако споразуменията от Минск се приложат”.

Точка. Какво означава това? Че ако управляващите в Москва не променят поведението си, рублата ще продължи да потъва спрямо долара и еврото. Че инфлацията ще се засилва. Че животът ще става все по-скъп за братския руски народ.

И неговото велико търпение има граници. Това, което управляващата го каста от КГБ изглежда не осъзнава, е, че той вече не е съветски народ. Да, повече от 70-годишен съветски манатлитет не се променя бързо. Но в последните 25 години руснакът имаше възможност да пътува, да купува, да сравнява и да види света извън “широка страна моя родная”.

Всеки диктатор, опиращ се на голия национализъм, има един непобедим противник – стомаха на своя народ. Дори, когато този стомах е руски и е в неравна борба с необятната руска душа. Дори Русия, която “умом не понять” все някога ще трябва да прогледне с помощта на стомаха си, че я лъжат.

Другата лоша новина за Кремъл е, че Европа, макар и мудно, осъзна, че няма смисъл да си говори с него, а с обикновените руснаци. За това тя ще направи свои новини, вероятно телевизия, на руски език. У нас ще я разбират дори “Атака”, лявото крило на БСП и Венелина Гочева.

Това е по-лоша новина от санкциите, защото ще гарнира инфлацията на валутата с инфлация на идеологията. Тези, които си спомняме падането на Берлинската стена, знаем, че я събориха не танковете и ракетите на НАТО, а информацията, която се процеждаше през контрола на цензорите. За нея “бронебойни патрони няма открити, няма открити”.

Това, за което бих се тревожил, ако бях руснак, е, че в комуникационните си планове Европа слага страната ми на едно ниво с режимите в Близкия изток и Северна Африка. За тях днес външните министри на ЕС предвидиха информация на арабски. Европа започва да говори на потиснатите на родния им език. Той не е монопол на техните управници. Скоро ще будят Серьога с “говорит Брюкссель”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *