Къде сте, патриоти?

Къде са националистите?

Британският министър-председател посяга на правата ми. И няма кой да ме защити.

Тъжно е някак си да се събудиш в едно дъждовно европейско утро и да установиш, че ти носителят на български паспорт, не представляваш национален интерес.

И никой от национално отговорните политици не те защитава.

Дейвид Камерън написа във “Файненшъл таймс” какво мисли да ми направи – на мене и на всичките ми сънародници – които искат свободно да се движат в ЕС.

Той иска първо да стесни достъпа ми до неговата страна, а ако се провра през него, да ми остави минимални шансове за социална защита.

Аз членувам в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. И когато влизах там, ми казаха: Добре дошъл в съюза на свободното движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Това, че хората бяха на последно място, малко ме смути, но не го драматизирах. Бях свикнал с това място от предприсъединителото ми битие.

После ми казаха, гледай сега, тук при нас движението наистина е свободно, но е бавно. Първите седем години те пускаме да идваш на разходка в другите страни, но не и да работиш там.

Добре, казах аз, седем години чаках да ме пуснете при вас на разходка, мога да почакам още седем за работа.

И ето ги, вторите седем години свършват на 1 януари 2014 г. И Камерън се е притеснил, че ще отида в хубавата му страна. Да я разваля.

Знам го аз за какво се притеснява. С такива като мене не само мрачният Албион, но цяла Западна Европа е пълна отдавна.

И тя срещу нас няма нищо против. Имаме квалификации. Говорим техните езици, че и други, а те не говорят нашия. И сме готови да работим повече от тях за по-малко пари. И не само сме готови, но и работим.

Но тук идват и други наши съграждани, които нито говорят тукашния език, нито могат и искат да работят нещо, а направо се нареждат пред социалните служби за помощи, без нищо да са внесли. Стара Европа ги нарича “социални туристи”.

Като погледнеш статистиките, тази категория мобилни източноевропейци е съвсем малка. Но правят голямо впечатление с подхода си, който е напълно чужд на подредените, богати и спестовни капиталистически общества.

Малка вреда, но голям скандал, който е добре дошъл за тукашните “Атаки”. И в най-богатите страни има нещастни хора. Те са организирани в хейтърски (мразещи) партии.

Те прилагат политиката като масова психотерапия. Намират обект, върху който нещастниците организирано да си излеят омразата.

Една такава партия, Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж, последните години хапе големи хапки от електората на консерваторите на г-н Камерън.

Мобилните новоевропейци карат воденицата на подлия Фараж. На крадеца на консервативни избиратели. На колкото частични избори е хванал консерваторите, на толкова ги е бил. И Камерън чака със свито сърце парламентарните избори през 2015 г.

Партията му е разделена като БСП. Циментовите й глави искат Велика Британия да напусне ЕС. Референдум искат за това. Също както 59 циментови социалисти искаха България да не продаваме земя на чужденци в нарушение на договора си с ЕС.

По-умерените консерватори, сред които е и самият премиер, искат да предоговорят с ЕС участието си в него. Но и на тях не им е ясно как да направят това. И само вдигат предизборен шум по темата. Защото да предоговориш европейски договор е като да пренапишеш Новия завет след преговори с четиримата евангелисти.

Г-н Фараж е малък на ръст човек, но голям оратор. С удоволствие слушам как убедително говори глупости и лъжи в Еропейския парламент. “Атака” имат много хляб да ядат, докато го стигнат. Лъжите му са убедителни, защото са построени върху верни предпоставки за недостатъците на Европа.

Да, тя е тромава. Да, тя е по-неконкурентноспособна от САЩ, от Япония, че вече и от Китай. Да, тя е бюрократична. Да, тя е още е далече от обикновения човек. Да, тя може и трябва да стане по-демократична. Да, тя често е лицемерна.

Но когато погледнем към Русия, Китай, Бразилия и Индия, едва ли имаме по-добра алтернатива от нея – с всичките й несъвършенства.

Това, последното мистър Фараж го пропуска. И “Атака” го пропуска. Те не казват, къде предлагат да ни заведат, когато ни освободят от ЕС.

Ако светът се развива както днес, след 20 години няма да има нито една европейска страна сред осемте най-богати в света, т.нар. Г-8, прогнозират в съвместния си труд “За Европа” Ги Верхофстадт и Даниел Кон-Бендит, лидери съответно на либералите и зелените в Европейския парламент. Дори Германия няма да е във великолепната осморка.

Ако европейците искат да значат нещо в утрешния свят, те са осъдени да бъдат заедно. Както каза неотдавна председателят на Еврокомисията Жозе Барозу, ние сме в една лодка. Не може да потъне само гръцкият й край, а германският да продължи да плава. Спасяваме се вкупом, или потъваме всеки поотделно.

Но това са аргументи за четящата публика. Тя е това малцинство, което губи изборите. Печели ги мнозинството телевизионни зрители, които искат кратки и разбираеми послания. От рода на “тези са добрите, а тези – лошите”. В това отношение между България и Британия няма разлика.

Затова Камерън не се свени от реториката на Фараж. Напротив – опитва се да му я открадне. Това е точно британски подход – if you can’t beat them join them. Ако не можеш, да ги биеш, присъедини се към тях.

По тази причина и България, и Британия са се присъединили към Европа. По същата причина някои партии в България, Британия и навред в ЕС се присъединяват към антиевропейската реторика.

Това е голямо, но и опасно изкушение. Наблюдателите вече предсказаха на Камерън, че намеренията му ще го вкарат в тежка юридическа битка с ЕС, която е с отворен край.

Той има съмишленици сред влиятелни държави-членки, които имат сериозно законодателно тегло в ЕС и са се оплаквали от “социалния туризъм” (Германия, Холандия, Австрия), но едва ли биха клатили основите на Европа заради него.

В предизборния си зор Камерън се опитва да третира българите и румънците, както аkтуалните български партиоти се опитват да третират сирийците.

Родолюбивата “Атака” дума не обелва в защита на българите. Мълчат ВМРО, Расате и другите улични патруло-патриотари.

Единствен, който защити европейските права на българите, се оказа Европейската комисия. “Свободата на движение не подлежи на предоговаряне”, каза зам. председателката й Вивиан Рединг на Камерън в сряда.

Ден след нея реагира външният министър Кристиан Вигенин, а евродепутатът Ивайло Калфин написа писмо на Камерън.

Да помним това, когато ни говорят против Европа. От нея са ни малкото хубави неща през последните 24 години – например възможността да живеем и работим там, където ни харесва. Сега се опитват да посегнат и на нея с много познати ни партизански мотиви.

П.П.: Текстът е актуализиран, след като Вигенин и Калфин реагираха на статията на Камерън в четвъртък.

Leave a comment

4 Comments

  1. Вие имате гледна точка уважаваща европейските придобивки. Но ако се поставите на мястото на тези, които обозначавате като съществуващо във всяка страна малцинство хейтъри ще видите, че на тези хора въобще не ги интересува дали са могат свободно да пътуват и работят. Такива хора обикновенно, както се казва едва свързват двата края и тъй като не са цигани да ходят по чужбина да се молят за помощи си стоят тук и не искат Европа. По същия начин може да гледаме и на обикновенните британци, въпреки че съпоставките са различни, но те разсъждават от собствената си камбанария. Както се вижда надигащите настроенията в Британия за излизане от евросъюза е нормално да се ползват от политиците. В България също има такива повишени нагласи след масовото обедняване на населението след влизане в евросъюза. Затова правилно беше 2006 година да се проведе референдум както в Хърватия. Така щеше да лъсне истината за големия процент нежелаещи еврочеленство сред българите. Напълно се съгласявам с мненито, че партии като Атака, НФСБ, ВМРО и др. не правят нищо освен използване на отделни случай за набиране на рейтинг.

  2. Напълно съм съгласен със статията. Нещо повече. Потресен съм от речта на Камерън. Мотивите са ясни, но иде реч за чиста дискриминация по белег национална принадлежност. Твърди, че предното лейбъристко правителство е виновно, но това е лъжа- то свърши своето-наложи на бг и румънци три годишен мораториум, който Камерън превърна в седем.През 2014 всички трябва да сме равни, но българи и румънци оставаме не съвсем. Че и заради нас налагат ограничения на всички. Българите сме 20 хиляди, румънците-30-35. В същото време поляците тук гонят 2 милиона, чехи, словаци , литовци и литвенци са по половин милион. Защо сме малко ли-ами защото администрацията на мистър Камерън бе инструктирана да ни прави всякакви спънки. Ние имаме право да работим само като самонаети-както и преди влизането ни в ЕУ и срещу кандидата за НИН(национално осигурителен номер) без който не можеш да почнеш работа -се водеше истинско разследване. Бюрата по труда-където се издава този документ, имаха инструкции, изтекли в бг хелп, които ни поставяха като крайно нежелателни. Милиони средства на крайно нуждаещи млади българи и хиляди разбити съдби и мечти за по-добър живот останаха тук. Вземали заем, получили няколко отказа, раходите текат- и връщане в България. В същото време пришълци от другите източноевропейски страни го получаваха само с формално явяване. Тази кампания и тази реч ще изиграят лоша шега на Камерън, защото дори обикновеният англичанин усеща фалша й и че иде реч за дискриминация, а опозиционните партии-най-вече.Но тя изигра своята роля-българите сме нарочени за козел отпущения за двайсет годишната социална политика на страната, превърнала милиони местни и милиони от третия свят и всякакви в доячи на социални фондове и мързеливци. Българите вече сме нарочени и обявени за натрапници, за врагове. Обикновеният англичанин вече е индоктриниран и утре никой няма да ни вземе на работа. И ако Камерън не ни се извини за речта си и не прекрати кампанията срещу нас, има два изхода-да се обяви срещу всякаква емиграция в УК. Но тогава трябва да научи местните да работят. Или ние, българите и румънците сами да тръгнем с жълти звезди по реверите, на които да пише българин, румънец. Или да ни ги дават още на летището. Защото сме новите евреи на Европа.

  3. Тъжно е, много е тъжно да си вярвал на някои, когато в това същото време са те лъгали, а не бих искал да бъда на мястото на всеки, който е разбрал това, както в случая с драгия Желев. А още по-гнусно е, по силата на професията си, да си транслирал тези лъжи, като едновремешен глашатай от мегданите, от съвременния “мегдан” – медиите. Само, че има много голяма разлика между едновремешните и сегашните “глашатаи”: първите не са лъгали и не са транслирали лъжи, защото мотамо са предавали съобщенията на управника на населението, до като съвременните не правят никаква разлика между лъжа и истина, защото предават съобщенията на всякакви заинтересовани, а и влагат своите пристрастия, без никой, повтарям, без никой да им ги иска. Хубавото в случая е, че последните винаги ги чака “горчивата чаша” заради прегрешенията им. Амин.

  4. Добре, тва е една част от аргументите. Другата: затварянето на границите не е просто свързано с едни гастарбайтери; това е само един епизод. По-глобалната цел е преустановяване на интернационализма, който прави бедни икономиките на Европа, та да отпаднат от Г-8. Пък интернационализмът пробива път чрез мултикултурализъм и затва все по-често и все по-яростно се критикуват всякакви практики, изискващи толерантност. 🙂

    Още нещо около трудовата миграция от България (да си гледаме нашия двор): това е основната причина за тежката демографска криза у нас. Едни такива ограничения ще имат ефект върху демографията на страната и то положителен. Камерън и Фараж ни правят услуга… И да, верно, всеки тръгнал нейде си има свое лично основание, но като общност това означава разпад на нацията ни. Демек, никакво общностно мислене.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *