Дупета в коприва

Не искам да се намесвам грубо във вътрешните работи на моята родина, но не мога да скрия нарастващата тревога, която будят те.

Накракто, правителството лъже и това един ден може да ни излезе скъпо.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев миналия декември излъга, че Европейската комисия щяла да преговаря от името на България с Русия да пригодим двустранното си споразумение с Москва за газопровода “Южен поток” към европейското законодателство. Вчера го опроверга руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов. Днес го опроверга самата Европейска комисия.

Комисията миналия декември поиска шестте страни-членки на ЕС в Южен поток – Австрия, България, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария – да предоговорят двустранните си споразумения с Москва за газопровода, за да включат в тях липсващите там сега европейски норми в енергетиката: да се отдели производството от преноса на енергия, всички доставчици да имат равен достъп до тръбата и тя да има независим управител.

Вчера Чижов каза, че Русия не възразява да говори с Комисията, но не за това да адаптира шестте двустранни споразумения към европейските закони, а за обратното – да пригоди т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС към споразуменията.

Днес пък Комисията си призна, че юридически няма мандат за преговори с Русия по въпроса, защото Съветът на министрите не я е упълномощил за това. Тя просто се съгласила “да помага” на засегнатите страни, да координира действията им.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е писал на руския енергиен министър Александр Новак, че шестте държави-членки сами ще предоговарят споразуменията, а Брюксел ще ги окуражава и съветва. Това Йотингер се очаква да предложи на Новак в лична среща в Москва в петък. Говорителката на комисаря обаче призна днес, че не знае какво ще последва.

Комисията заплашва участващите страни с процедури за нарушение и евентуални глоби, ако не променят договорите си за “Южен поток”. Русия пък може да ги съди за неустойки, ако не ги спазят.

Ситуацията е такава, че ми налага пак да прибегна до класическия фолклорен образ на дупето в коприва. Той най-точно илюстрира актуалното положение на България в проекта. Накъдето и да мръдне, … Тук ще замълча, като изпълнител, който иска публиката да изпее припева.

Какви могат да са глобите и неустойките можем да гадаем по някои от параметрите на “Южен поток”. Той се очаква да струва общо над 15 милиарда евро и да пренася годишно 63 милиарда кубически метра газ. 1 000 кубика газ в момента струват между 300 и 400 щатски долара, ако се не лъжа. Умножете това по 63 милиона и ще получите приблизителните годишни пропуснати ползи на руснаците, ако тръбата не заработи.

Брюксел пък казва, че няма нищо против да си я строим, но заработи ли при сегашните условия, веднага ни открива процедура за нарушение. Тя води до ежедневни глоби пропорционални на вредите нанесени на вътрешния европейски пазар от неспазването на правилата му.

Не знам дали всичко това би довело до предсрочни избори. По-вероятно ми се струва изборите да сполетят България преди евентуалните санкции. Пък и на фона на последните, едва ли ще има значение кой ще спечели.

Сметката няма да я плаща Стойнев, чиято идея беше Комисията да преговаря с Русия от името на държавите-членки. Ще я плащаме ние, обектите на неговото управление – от два източника: /а/ от сметките ни за енергия и/или /б/ от данъците ни.

П.П.:

Щях да забравя: Наближава 6 февруари, откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, което Германия и Франция ще бойкотират. Още преди Коледа питах властите КОЙ ще представлява България в Сочи. Продължават да мълчат. Като дупета в коприва.

Leave a comment

2 Comments

  1. Без ДДС, акциз, такси и комисионни цената е малко над $420. Проблемът не е в това, че не се знае, кой ще плаща, а в това, че се знае.

  2. А към санкциите или неустойките за газа да прибавим и санкциите след евентуалната загуба на арбитража за “Белене” / или пък колосалните разходи по евентуалния строеж на любимата на социалистите централа/… А в Сочи щели да ходят президентът и премиерът,но още не се съобщава официално. Единият щял да “открива”, а другият “да закрива” Олимпиадата. Е, ами при толкова скъпи енергийни казуси, как да дразнят Русия.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *