А на другия ден?

Която и българска телевизия да пусна, виждам Бареков. Който сайт и да отворя – пак той.

Толкова много пари ли има? И при толкова много и наградена „разследваща журналистиска“ у нас нито знам колко са, нито откъде. За Сметната палата, Агенцията по приходите и финансовото разузнаване няма да говоря.

Имам чувството, че ако пусна чешмата, оттам ще потече Никито. Густо, майна. Ама какво ще правим на другия ден, когато с общи усилия го пратим в Европейския парламент?

Ако стане депутат там, той не може да изпълни нито едно от обещанията си. Просто те не попадат в правомощията му. Нито ще върне хубавото от комунизма. Нито ще го чифтоса с доброто от капитализма. Нито ще вземе на някого баницата. Нито ще я даде на някого другиго.

Бареков си има мазна баница и сега и тя личи по повсеместното му присъствие. Ако бъде избран, ще има нова – 7000 евро месечна заплата, 17 000 евро месечно да си назначи асистенти (познайте кого), близо 300 евро командировъчни за всеки ден прекаран в Брюксел или Страсбург, т.е далече от милата му родина. И така цели пет години.

Не казвам, че тези пари, дошли от джоба на европейските данъкоплатци, включително и на българските, са по принцип много. Според мен те отговарят и на ранга, и на отговорностите на европейския депутат. За Бареков обаче те определено са прекалени.

„На мене почна да ми липсва комунизмът, защото при комунизма имаше една елементарна сигурност поне за младия човек,“ заяви тази сутрин той по бТВ.

Да дадеш на такъв човек горепосочените отговорности и привилегии според мене е признак на тежка умствена и друга изостаналост.

За Никито промяната след изборите би била по-скоро географска. Ще говори глупостите си по-често в Брюксел и в Страсбург отколкото в България. Представяте ли си го, изцепва се в пленарната зала на Европейския парламент и започва да реди как му е мъчно за комунизма? И след това обяснява, че е десен, както обясняваше тази сутрин по бТВ?

Ами ако го чуят горките консерватори, чийто лидер на политическа група му дойде на крака в София? И които според уебсайта на „България без цензура“ го канели да се присъедини към тях?

В Европарламента веднага биха преценили колко струва Бареков и биха го турили, където му е мястото – в онази група депутати, които биват учтиво изслушвани, но никой не спори с тях, нито им отговаря. Те имат шанса да попаднат в уважаваните медии, само ако направят нещо изключително скандално.

А последователите на Никито ще си останат сами у дома с най-лошото от капитализма и с носталгия по комунизма. И по баницата. И в очакване на някой друг да ги излъже, че ще им я даде, докато сам мляска парчета от нея.

Текстът е публикуван в “Клуб Z”. Още от автора четете тук.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *