България в Страсбург: Сидеров и задкулисие

България присъства с две теми в тазсутрешния пленарен дебат на Европейския парламент в Страсбург: Волен Сидеров и значението му за сегашното правителство. Ето как:

Жан-Пиер Оди, френски християндемократ, евродепутат от Европейската народна партия:

“Член на посолството на Република Франция в България е бил обект на нападки и обиди. Господин [Волен] Сидеров, председател на “Атака” е бил източник на тези посегателства и аз бих искал да заклеймя това недостойно политическо поведение и [да изразя] своята изненада, че българското правителство не е заклеймило такова поведение. Доколкото разбирам, господин [Сергей] Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, също не е заклеймил това поведение. Имайки предвид, че от май 2013 г., след парламентарните избори, правителството в страната се ползва от подкрепата на крайнодясната партия “Атака”, [това обстоятелство] не може повече да се пренебрегва от нас.”

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, Европейска народна партия:

“В следващите шест месеца ще трябва да вземем солидарни решения за справяне с бежанския въпрос, успешно провеждане на изборите за Европейски парламент и бързо стартиране на новия програмен период. Трябва да се даде отпор на популизма и на злоупотребата с темата за свободното движение на работници.
Сигурен съм, г-н Самарас*, че разбирате, че политическата ситуация в България също представлява сериозно предизвикателство.
Българското правителството на БСП и ДПС е държано на власт от анти-европейска, ксенофобска партия, позволяваща си безпрецедентно поведение, което не се осъжда от българските социалисти, чийто председател е председателят на европейските социалисти, от страх да не загуби подкрепата им и да не падне от власт.
Ето един конкретен пример – споразумението за “Южен поток”, подписано през 2008г : Сключено от шест страни с Русия, то не отговаря на европейското законодателство. Аз смятам, че това споразумение трябва да бъде приведено в съответствие с европейското законодателство и за това Ви призовавам, г-н Самарас, да дадете мандат от Съвета на Европейската комисия да води преговорите с Русия по този въпрос. В противен случай, Съдът на ЕС ще трябва да се занимава със страните- членки, които са подписали това споразумение.
Уважаеми колеги, в България броди призракът на задкулиснието, воден от бившите комунистически агенти на Държавна сигурност, чийто резултат е липса на ефективна борба срещу корупцията, ксенофобия и анти-европейски сделки. И това се случва с благословията на председателя на европейските социалисти Сергей Станишев, мандатоносител на сегашното българско правителство.”

__________________________
* Депутатите обсъждаха с гръцкия министър-председател Адонис Самарас предстоящата работа на страната му като председател на Съвета на Европейския съюз до края на юни 2014 г.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *