300 думи: Открийте 10-те прилики със Словакия...

…където в събота има парламентарни избори. Управлява популистка социалдемокрация. Дава 13-та пенсия дни преди гласуването. Отхвърля Истанбулската конвенция заедно с крайната десница. Предизборната кампания върви в сянката на убийството на разследващ журналист и на приятелката му. Делото по случая продължава. Очаква се крайнодясната “Наша Словакия” да удвои депутатите си. Лидерът ѝ Мариан Котлеба е за сближаване с Русия и за напускане на НАТО. Залага на антициганска пропаганда. Дясноцентристката опозиция е раздробена. Надеждата е в нова дясноцентристка формация, оглавена от бившия медиен шеф Игор Матович.

Разпространението на коронавируса в Европа предизвиква призиви за връщане на граничния контрол в Шенген и за затваряне на границите. Не е изключено тази пропаганда да дойде и у нас.

Борис Джонсън възобновява тактиката на блъфа в преговорите за търговска сделка с Европейския съюз. Или постигаме споразумение в основни линии до юни, или започваме да се готвим за бъдещи отношения без споразумение след 31 декември. Надеждата е, че Брюксел би омекнал предвид щетите от провал на преговорите, които неизбежно би понесъл и ЕС. По същия начин Джонсън изтръгна компромис по т.нар. предпазен механизъм за Ирландия миналия ноември.

Важно: Апелативен съд в Лондон обяви за незаконен проекта за трета писта на летище Хийтроу. Правителството не го е съобразило с ангажиментите на страната за намаляване на въглеродните емисии. Това е първото в историята съдебно решение, което се позовава на Парижкото споразумение за климата. Очаква се то да стане прецедент за други подобни съдебни искове срещу проекти с голям въглероден отпечатък.

Любопитни санкции: Русия е главната печеливша от американските санкции срещу Иран и Венецуела. САЩ, Великобритания и особено Турция са увеличили в пъти вноса си на руски суров нефт, показват митнически данни, цитирани от РБК.

Русия принуждавала Беларус да се присъедини към нея, казва Лукашенко. Путин се вижда начело на съюзна държава след 2024 г. Лукашенко мислеше за такъв пост при Елцин.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *