300 думи: Демократически хаос

Президентът каза, че от днес снема доверието си от правителството. Сякаш правителството му го е искало. И сякаш законът го изисква. Борисов правилно му отговори – голям праз. Прави са тези, които припомнят,  че Радев прави като предшествениците си, които, рано или късно, влизат в конфликт с държавния глава. Но повторението на тези конфликти не означава, че той непременно е прав. Причините, по които Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев критикуваха изпълнителната власт, бяха различни. По-общият въпрос е защо ни е президент? Няма да навлизам в него.

Други особени вътрешни драми днес май няма, освен че повдигнаха нови обвинения на Васил Божков и че САЩ ще наложат визова забрана на български представител от високите етажи заради корупция, чието име още не се знае. Държавният секретар Майк Помпео ще го каже скоро.

Голям хаос в началото на първичните избори при демократите в САЩ. Технически проблем им пречи да отчетат резултатите от първите партийни събрания в Айова.  Тръмп им се подиграва, готвейки се за речта си за състоянието на съюза и следващото я гласуване в Сената по импийчмънта му, в което се очаква той да оцелее с гласовете на републиканските сенатори. А главният му обвинител Адам Шиф, предупреждава, че Тръмп може да продаде Аляска обратно на руснаците, ако няма кой да го спре. Милиардерът Майкъл Блумбърг бивш кмет на Ню Йорк и собственик и основател а едноименната агенция, се подиграва на Тръмп от Калифорния и се качва до третото място сред 10-те претенденти на демократите за кандидат-президентската номинация на конгреса им през юли.

Пратеникът на генералния секретар на ООН твърди, че в Женева са започнали преговори с истинско желание за примирие между воюващите страни в Либия.

Европейската комисия пък се очаква утре да обяви предложения за промени в правилата за разширяването на Европейския съюз в отговор на исканията на Франция.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *