Шоуто на Слави, референдумът на Слави, България на Слави?

Първо Слави Трифонов правеше само шоу.

После направи референдум.

Сега се опитва да направи друга България – мажоритарна, с най-доброто правителство, което парите могат да купят, в едномандатни избирателни райони.

Трифонов е местен медиократ. Опитва се успешно да осребри популярност, натрупана от масови вкусове, страхове, омрази.

Мили приятели с умни глави, с по един вагон книги в тях, с многобройни дипломи, с впечатляващи си ви-та, с таланти, постижения, признания, награди, защо допуснахте това?

По всичко личи, че депутатите искат да узаконят онова, за което “народът” е гласувал след месеци манипулация, заради незнание, наивност или разочарование от всичко и всички.

Трифонов се оптива да продава резултата от референдума като “плесница” за цялата политическа класа, но тя приема “шамара” с нескрит ентусиазъм.

Защо през цялата кампания на шоуто никой не припомни близостта на неговия водещ с един от покойните престъпни босове у нас?

Защо никой не се притеснява, че такъв човек води популярно движение за конституционни реформи?

Защо само отделни гласове в българската чалга-пустиня крякат като Радичкови жаби из фейсбук: “как така?”

Как така първият законопроект, следващ от референдума, предлага червената Мая Манолова – прословутата изборджийска законодателка на КОЙ?

Защо никой не отбеляза, че в разрез с елементарни стандарти, в предаванията на шоуто се канят само съгласни с водещия и те заедно вкупом окепазяват мислещите иначе, които никога не са поканени? Каква по-лесна пропаганда при липса на опонент?

Защо никой поне не се опита да обясни на хората как и защо ги лъжат?

Наистина ли това ли е информационната ни грамотност? Ако е такава, кажете на Путин да не харчи пари за хибридки в България. Излишно е.

Трифонов е поредният медиократ. Такива са Тръмп, Орбан, Фараж, Грило. Такъв беше Берлускони.

Опазил ме Господ да ги сравнявам с нашия Славчо. Всеки народ се оглежда в своя медиократ. Нашето ниво очевидно е Трифонов.

Навсякъде простолюдието е мнозинство и има идоли. Но не навсякъде обществата пускат тези идоли в политиката. Присъствието им там е признак на криза. Като например Брекзит.

Защо, мили приятели, Трифонов може да води след себе си 2,5 милиона души, а вие не можете?

Защото сте му отстъпили мястото си и отговорността да водите. То е било празно и той го е заел.

Ако някой е обидчив, моля да не чете надолу.

Под “мили приятели” имам предвид най-вече т.нар. НПН (не подкрепям никого) интелигенция, макар тя да се прояви не в референдума, а в гласуването за президент. Според мене обаче и Трифонов й дължи немалка част от успеха си.

НПН-елитът така и не разбра за какво беше изборът. Той беше за посоката на България, а те гласуваха за собствената си липса на посока. НПН = не признавам никого. Тяхната цел на гласуването се изчерпи със самооценката – да не се опацат с някого от неприятните кандидати. Съжалявам, но такъв избор е егоистичен.

Той е и малодушен: НПН = не променям нищо. За да поискаш промяна, или да й се противопоставиш, трябват характер, смелост, решителност. НПН оставя тези подобни изисквания за другите. Те не трябват, ако си доволен само да недоволстваш умно и красиво.

Такъв избор е и глупав. НПН = не постигам нищо. И постигането НПН-тата оставят на други. Другите, естествено, се възползват. БСП спечели първа изборна победа от 11 години с външен за нея кандидат. И то – с резултат, който никой от нейните сегашни политици не може да постигне посмъртно.

Избирателната система, която референдумът й сервира, сега може да й върне изгубения статут от миналото. Мажоритарна избирателна система преди всичко ще измете от Народното събрание от всички НПН-та. Те дълго няма да видят депутатско място, защото големите партии, които тази система облагодетелства, няма да искат да я сменят. Тя, не само че няма да промени статуквото, а ще го циментира в изчистен  от малцинствени примеси вид.

Най-сетне такъв избор е и безотговорен. НПН = не ми пука за никого. Изборът наистина е личен, но последствията ги носим всички. А те се очертават – НПН = няма повече надежда.

И всеки път, когато се заоплаквате от “биомасата”, водена от “чалгаджия”, си отговорете честно: защо тя да предпочете пред него малодушен, глупав и безотговорен егоист?

Това че Трифонов води България към промяна на конституцията, показва преди всичко, че няма кой друг. Това е проблемът, а не че народът бил “прост”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *