Фицо: Няма да пусна и един мюсюлманин. Атина: Той е в делириум

Гърция и Словакия изоставиха днес дипломатичния език и влязоха в разпра на най-високо ниво, изключително рядка за Европейския съюз, по повод миграционната криза.

Гръцкото външно министерство публикуа декларация, в която обвини словашкия министър-председател Роберт Фицо в “делириум” по на повод негова предизборна реч, в която той обеща да не допусне нито един мюсюлманин на територията на страната си разкритикува Гърция, за това че безконтролно пропуска нелегални имигранти в ЕС.

Социалдемократическата партия СМЕР на Фицо ще се бори за слеващ четиригодишен мандат на избори в събота.

“Очевидно е, че словашкият министър-председател няколко дни преди изборите в неговата страна иска да вложи в неговата кампания витриол и човешка драма”, се казва в декларацията публикувана на сайта на гръцкото външно министерство. “Не можем да сме свидетели на неговия делириум и да разберем как той се надява, ако бъде преизбран, да изпълнява задълженията си като министър-председател на страна, която скоро трябва да поеме председателството на Съвета на министрите на Европейския съюз”.

Словакия трябва да приеме шестмесечното председателство на Съвета на 1 юли тази година. Макар и социалдемократ Фицо защитава консервативни възгледи що се отнася до патриотизма, традиционните ценности, сигурността и миграцията.

“Да видим нещата, каквито са, дами и господа – границите на Шенген са като сирене “Ементал”, заяви в речта си Фицо в очевиден намек за Гърция, откъдето влиза главният поток мигранти. “Хиляди хора влизат в Европа непроверени”.

“Мога да ви кажа, че ние никога – с квотна система – няма да доведем и един мюсюлманин в Словакия”, каза той. “И ние никога – нито дори доброволно – няма да създадем затворена в себе си мюсюлманска общност, защото това ще представлява сериозен риск за сигурността”.

Словакия оспорва в Съда на ЕС квотите за разпределяне на мигранти от Гърция и Италия в други държави на съюза.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *