Туск твърди, че договорил с Давутоглу "мащабни и бързи" връщания на мигранти

Масови връщания на мигранти от ЕС в Турция ще разубедят нови вълни да се качват на лодките и да се отправят към европейските брегове. Президентът на Еропейския съвет Доналд Туск твърди, че се е разбрал за това вчера с турския министър-председател Ахмет Давутоглу в Анкара.

Доналд Туск (вляво) и Ахмет Давутоглу в Анкара вчера. Снимка Съвет на ЕС
Доналд Туск (вляво) и Ахмет Давутоглу в Анкара вчера. Снимка Съвет на ЕС

“И двамата смятаме, че можем да намалим потока чрез мащабно и бързо връщане от Гърция на всички мигранти, които не се нуждаят от международна закрила”, пише Туск до държавните и правителствените ръководители от ЕС в писмо-покана за среща на върха ЕС-Турция, насрочена за понеделник в Брюксел.

“Политическата воля я има, но това поставя логистични предизвикателства, в които трябва да подпомогнем Гърция”, казва още той в посланието си.

“Министър-председателят Давутоглу също потвърди готовността на Турция да приема обратно всички мигранти, заловени в турски води”, пише също Туск.

След срещата с Давутоглу на 28-те лидери ще бъде поднесена чернова на декларация, че се ангажират да възстановят нормалното функциониране на Шенгенската зона, т.е. да премахнат временно възстановения контрол по вътрешните ѝ граници.

Туск не посочва в какъв срок трябва да стане това. Днес Еврокомисията представи “пътна карта” със срок до края на годината. Сега контрола са възстановили осем от 26 шенгенски държави.

Лидерите ще търсят и политическо съгласие по механизъм за хуманитарна помощ в рамките на ЕС, който Комисията предложи вчера и чийто първи бенефициент най-вероятно ще е Гърция заради струпаните в нея над 25 000 мигранти.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *