Стойнев преувеличава и бяга от репортерите

Драгомир Стойнев е френски възпитаник – на Сорбоната и на престижната Национална школа за администрация. Сигурно затова говори пред журналистите така, както навремето Наполеон ги е съветвал да пишат – “кратко и неясно”.
Днес той хвърли на репортерите в Брюксел преувеличена история за успешна среща по “Южен поток” с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер и когато дойде време за уточняващите въпроси, избяга, извинявайки се, че гони полет за спешна работа в София. Остави свой заместник на Съвет на министрите по енергетика и транспорт.
Йотингер се срещна тази сутрин с енергийните министри на шестте страни-членки на ЕС по пътя на бъдещия руски газопровод. Той обсъди с тях как да предоговорят с Москва двустранните си споразумения за него. Те не отговарят на европейските правила, защото не отделят производството от преноса, не допускат трети страни до тръбата и не предвиждат за нея независим управител. Поради това Комисията предупреди миналата седмица, че потече ли газ по “Южен поток”, тя ще започне процедури за нарушение срещу шестте страни – Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия.
“Постигнахме това, което България искаше”, каза след срещата Стойнев. “А именно – Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с руската страна.”
Минути по-късно обаче говорителката на Йотингер Марлене Холцнер излезе с по-различна версия за резултатите от срещата: “Да, България повтори молбата си Комисията да поеме водеща роля в преговорите и ние се съгласихме да работим заедно.”
Как обаче Брюксел ще поеме ролята, с която България иска да го натовари, не е ясно. “Комисията юридически не може да води тези преговори. Тя не е страна по двустранните споразумения на шестте държави с Русия”, каза дипломат в Брюксел запознат с темата.
“Комисията и държавите-членки се споразумяха да работят заедно, за да намерят решение за междуправителствените споразумения”, каза Холцнер. “Ще има срещи на експертно ниво, за да се определи в детайли този общ подход. Междувременно комисарят Йотингер ще продължи диалога с Русия. Следващата възможност е подготовката на срещата на върха ЕС-Русия в края на януари”.
Накратко, нито нещо е станало, нито то е това, което България е искала. Комисията не може да е водеща, там ,където няма роля, дори и да иска и да обещава, че ще го направи. Тя е пазител на договорите на ЕС, а не на тези, сключени от правителствата на държавите-членки в нарушение на европейското право.
На днешната среща нищо не е решено. Решили са тепърва да решават. Посмали, Стойнев!

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *