САЩ късат снабдителни вериги от Китай; рокади по върха в Казахстан; Вашингтон и Лондон започват утре търговски преговори

  • Тръмп засилва мерките, които целят да прекъснат снабдителните вериги от Китай към Запада и да намерят по-приятелски настроени доставчици. Само че колко време ще трябва на свободния свят да се ре-индустриализира? И какво мисли Европа по въпроса? Кой може да предложи по-конкурентни условия от Китай? Администрацията възнамерява да използва мита, данъчни преференции и субсидии за целта. Ще принудят ли обаче те фирми кто Apple да зарежат най-големия си пазар в света и производството си там,  което едва ли биха могли да организират другаде толкова евтино. Междувременно снощи Тръмп обяви, че до края на годината САЩ ще имат ваксина срещу коронавируса и че жертвите на пандемията в страната могат да достигнат 100 хиляди.
  • Дарига Назарбаева, най-голямата дъщеря на бившия лидер на Казахстан Нурсултан Назарбаев, е отстранена от поста на председател на горната камара на парламента, а днес Централната избирателна комисия е прекратила на депутатските ѝ пълномощия. Решението е на президента Касим Жомарт Токаев, който Назарбаев лично посочи като свой приемник. Предполага се, че Назарбаев, който заема почетна длъжност, все още взема в сянка основните решения. Не са ясни причините за отстраняването на дъщеря му от поста, който се заема от потенциалния приемник на действащия президент.
Дарига Назарбаева. Снимка Уикипедия

Днес Токаев назначи първия заместник-началник на канцеларията си Маулен Ашимбаев за сенатор, а членовете на горната камара на парламента го избраха за свой председател.

  • Обединеното кралство и САЩ започват утре преговори за свободна търговия. Първият им кръг ще продължи две седмици. Всеки следващ ще идва след месец и половина. Лондон се надява с тези преговори да окаже натиск върху ЕС, за да постигне с него търговско споразумение до края на годината, за което Европа е скептична.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *