Равносметка от "специалната операция" дотук

Украйна не падна. Блицкригът се провали.
Опитът за превземане на Киев беше прекратен.
Флагманът на руския Черноморски флот беше потопен.
Офанзивата в Донбас буксува.
Според украинския генерален щаб досега руските жертви в жива сила са близо 27 000 души, а в бойна техника – 199 самолета, 161 вертолета, 1 195 танка, близо 2 900 бронирани машини и т.н.
Представете си почти цялата българска армия от времената на Варшавския договор (като бойна техника) унищожена.
Дори украинският Генерален щаб да е надписал руските загуби тройно, за 78 дни война те все пак са впечталяващи и надминават тези за 10 години съветска война в Афганистан.
От “свръхточните” руски удари страда главно украинското мирно население и гражданска инфрасткруктура.
Разкритията от Буча, Бородянка, Изюм и други селища доведоха за разследвания за военни престъпления и обвинения в геноцид.
Русия е в почти пълна международна изолация, под осакатяващи международни санкции, които още ще се затягат.
Приятелите на Москва се броят на пръсти, като не е сигурно колко от тях са истински – Китай, Иран, Венецуела, Куба, Северна Корея, Сирия, Сърбия.
НАТО не беше разцепена, напротив – сплоти се и скоро може да се разшири с две нови членки, изоставили неутралитета – Финландия и Швеция. Вместо да бъде изтласкана, военната инфраструктура на на западния алианс се приближи още повече до Русия.
Европейският съюз ускорено работи да се отърве от руските нефт и газ. Дори правителството на най-русофилската му членка, България, твърди, че прави това. Русия ще загуби най-важния си износен пазар за най-важната си експортна стока, въглеводородите, европейския, и ще става все по-зависима от китайския, до който обаче няма нужната инфраструктура.
И най-индоктринираният ум в един момент би се запитал: За какво ни беше всичко това?

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *