Пуснаха заподозрения, че е третият атентатор на летището в Брюксел

Белгийската прокуратура съобщи, че е освободила днес от ареста Фейсал Шефу, който беше заподозрян, че е третият, невзривил се, атентатор, заснет от охранителни камери на международното летище в Брюксел.

В хода на разследването не са събрани достатъчно доказателства, за да бъде продължено задържането на Шефу под стража, каза прокуратурата. Той обаче остава обвинен в участие в дейността на терористична група, терористични убийства и опит за терористични убийства, предаде обществената телевизия РТБФ.

“Уликите, които бяха довели до ареста на именувания Фейсал Ш., не бяха потвърдени от развитието на следствието, което е в ход. Вследствие на това засегнатият беше освободен от магистрата-следовател”, съобщи прокуратурата.

В деня на ареста му в събота белгийските медии цитираха “сигурни източници” от разследването, че Шефу е бил разпознат от шофьора на таксито, който е докарал тримата атентатори от квартала Скаарбеек до летището в Завентем във вторник сутринта, без да знае, че вози терористи. Той е сигнализирал на полицията за тях веднага след взривовете.

Прокуратурата обаче досега не потвърди официално твърдението, че Шефу е разпознат. Тя обяви само, че лице на име Фейсал Ш. е било обвинено за цитираните горе престъпления.

Днес полицията разпространи на интернет страницата си за издирвани лица видео от охранителна камера на летището, на което мъж с тъмна шапка, очила и светло яке крачи редом с идентифицираните вече двама атентатори – Наджим Лаашрауи и Ибрахим ел Бакрауи. До днес се смяташе, че той е Фейсал Лаашрауи.

Той беше арестуван миналия четвъртък в кола паркирана срещу сградата на федералната прокуратура с още двама мъже, които бяха по-късно освободени.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *