"Признания" на Абдеслам изтичат по BFM TV, "Monde" потвърждава и добавя

Салах Абдеслам
Салах Абдеслам

Френската телевизия BFM TV публикува откъси, за които твърди, че са признанията на останалия жив атентатор от Париж Салах Абдеслам, който беше арестуван в Брюксел преди седмица. Той се намира в затвор в Брюж и очаква екстрадиция във Франция.

Според телевизия РТЛ белгийски следователи са го разпитали досега три пъти, а  след атаките в Брюксел на 22 март той е отказал повече да говори и, обратно на първоначалната си позиция, поискал да бъде екстрадиран във Франция колкото може по-бързо.

Френският всекидневник “Монд” потвърждава изнесеното от BFM TV и добавя подробности.

Абдеслам (26 г.) признава, че е наел колите, с които част от атентаторите са отишли от Брюксел в Париж. Той твърди, че всички разходи покривал с пари получени от по-големия му брат, Брахим, който беше един от самовзривилите се във френската столица.

Съучастници са  го връщат от Париж в Брюксел на 14 ноември м.г. и го оставят в предградието Лаакен, откъдето той отива в първата си нелегална квартира в Скаарбеек, а десет дни по-късно с помощта на съучастника си Мохамед Белкаид се прехвърля в друга – в квартала Форе.

Абдеслам признава, че ролята му на 13 ноември м.г. била да се самовзриви на Стад дьо Франс, но не го направил, защото нямал билет за влизане.

Той твърди, че брат му Брахим го привлякъл като участник в атентатите в Париж и го накарал да наеме колите, с които заговорниците отишли във френската столица и хотелите, в които са се настанили и подготвили в деня преди атаките.

 „Не знам произхода на тези пари, но знам, че не бяха негови (на Брахим)“, е цитиран да казва той пред следователите. „Всеки път, когато трябваше да плащам нещо за подготовката на атентатите, парите идваха от Брахим“.

За нощта на атентатите на Стад дьо Франс Абдеслам разказва: “Отказах се, докато паркирах колата. Оставих тримата ми пътници и след това тръгнах пак. Карах където ми видят очите“.

Според „Монд“ Абдеслам е разказал и епизоди от последвалото си бягство. То е започнало с нелегална квартира в Скаарбеек на деня след атенатите. Съучастникът му Мохамед Белкаид, когото той нарича „Абдел“ не се зарадвал, когато го видял.

„Обясних му, че не можах да се самовзривя. Той ме утеши и след това ми каза, че ще ме скрие, докато мога да отида на друго сигурно място“, е цитиран да казва Абдеслам.

Десет дни по-късно двамата с Белкаид с такси се преместват в нелегалната квартира във Форе, която полицията разби миналата седмица. В престрелка с нея Белкаид беше убит.

Абдеслам твърди, че след атентатите в Париж не е контактувал с други съзаклятници освен с още издирвания Мохамед Абрини. Разследващите смятат, че той се е обаждал на още неколцина от мрежата.

Абдеслам твърди още, че не е познавал братята Бакрауи, които на 22 март се самовзривиха на летището и в метрото на Брюксел. Той заявил на следователите, че е виждал мозъка на парижките атентати Абдулхамид Абаауд само веднъж в Шарлероа на 11 срещу 12 ноември 2015 година, т.е. два дни преди атаките. Според „Либр Белжик“ двамата са били заедно осъдени за обир през 2010 година и са били приятели от деца.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *