На "нормандския фронт" - нищо ново, но в ЕС се оформя нова ос

Пробив в преговорите за мир в Украйна няма. За успех на снощната среща в “нормандски формат” се смята, че Путин и Зеленски се съгласиха да изтеглят войски от фронтовата линия в Донбас и да разменят пленници. Има добра воля и да се разберат за транзита на руски газ през Украйна в идните 10 години. Но по главните въпроси – за специален статут на Донбас и за охраната на границита му с Русия – различията остават. Крим не е обсъждан.

На 83 години почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков. Според Андрей Воробьов, управител на Московска област, Лужков, който управлява Москва от 1992 до 2010 година е превърнал бившата съветста столица в “мегаполис от световна класа”. Да не забравяме, че някогашният московски кмет имаше интереси и в България.

“Хората не харесват Джонсън, но не могат да понасят Корбин”. Това е признание на министъра на здравеопазването в сянка на лейбъристите Джонатан Ашуърт пред приятел. Записът беше публикуван от сайта Guido Fawkes. Ашуърт смята, че партията му ще загуби предсрочните парламентарни избори вдругиден. Така смятат и повечето социологически агенции. Със справедливо злорадство установих, че не само на мене ми се е налагало да гласувам за “по-малкото зло”. В Обединеното кралство това очевидно е консервативния премиер Борис Джонсън, който обещава най-сетне да завърши Брекзит. Голямото зло е лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който обещава национализация.

Франко-либерална ос в ЕС. Преди първата среща на върха на ЕС, която ще ръководи в четвъртък и петък, новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел отиде днес в Париж и се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Мишел, доскорошен министър-председател на Белгия, е френскоезичен либерал като Макрон, на чиято подкрепа дължи до голяма степен поста си. Трябва да очакваме, че чрез него Париж ще прокарва дневния си ред в Европейския съвет, докато  германската канцлерка Ангела Меркел дослужва последния си мандат, изтичащ през 2021 г. Макрон и Мишел обявиха приоритетите си: до 2050 г. Европа да стане първият въглеродно неутрален континент (което означава нулеви емисии на СО2); да има нови източници на финансиране на бюджета си, който да балансира между класическите политики (земеделие и сближаване) и новите (миграция, климат, иновации, отбрана) и финансирането от който да отговаря на нови условия; инвестиции в икономиките на еврозоната от нейния собствен бюджет, който трябва да бъде част от общия европейски и тепърва ще се договаря. Всичко това означава конфликт с Централна и Източна Европа, които приемат с тревога амбициозните и скъпи климатични политики, намаляването на средствата за земеделие и кохезия за сметка на новите политики, поставянето на еврофинансирането в зависимост от върховенството на закона и заделянето на част от евросредствата за еврозоната за сметка на подпомагането на по-бедните страни в общността. Оста Макрон-Мишел има едно малко, но важно продължение – новия еврокомисар по правосъдието Дидие Рейндерс, бивш белгийски министър на външните работи и на финансите, франкофон и либерал като Мишел. В неговия ресор попадат Централна и Източна Европа с проблемите им с върховенството на закона. Предполага се, че там ще попадне и бъдещият общ европейски механизъм за наблюдение с годишни доклади в този сектор.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *