Намериха пари за неотложните нужди на Гърция

Националните лидери от Еврозоната са намерили източник, от който да покрият неотложните финансови нужди на Гърция и да я предпазят от банкрут и напускане на общата валута, довери европейски дипломат под условие на анонимност. Това е един от старите стабилизационни фондове на еврото – Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС).

Според неговия регламент Европейската комисия може да заеме до €60 милиарда от финансовите пазари с гаранции от бюджета на ЕС, за да подпомогне с нисколихвени кредити бюджетно затруднени държави от Еврозоната. В миналато този механизъм е бил използван за Ирландия и Португалия.

Запитан дали все още се обсъжда възможността за Grexit, източникът каза: “Не сме в кризисен сценарий”.

Друг дипломат съобщи, че решението на срещата на върха на Еврозоната, проточила се в нощта на неделя срещу понеделник, не е окончателно и остават още въпроси, по които да бъде постигнато съгласие. “Нищо не е решено, докато всичко не е решено”, каза дипломатът.

Според първият източник други възможни източници на спешно финансиране биха могли да бъдат 3,4 милиарда евро печалби на държавите от Еврозоната от гръцки облигации заложени в ЕЦБ или двустранен заем от Франция за Гърция. Френската делегация обаче отрече пред Ройтерс втората възможност.

ЕМФС може да бъде задействан от финансовите министри с квалифицирано мнозинство. Той не изисква консенсус за разлика от двата спасителни фонда на Еврозоната – Ервропейския инструмент за финансова стабилност и Европейския механизъм за стабилност – чиито заеми са гарантирани от средства на държавите в еврото.

Гърция пропусна плащане към МВФ от 1,5 милиарда евро на 30 юни и е заплашена да пропусне идващи плащания към Европейската централна банка през този и следващия месец на обща стойност 12 милиарда евро. Ако това стане, ЕЦБ няма да може повече да осигурява ликвидна подкрепа на гръцките банки, предизвиквайки неконтролиран колапс на финансовата система на страната и принудително преминаване към ново платежно средство различно от еврото.

В замяна на неотложната помощ гръцкият парламент до сряда трябва да одобри списък от първоначални пазарни и фискални реформи, които да върнат доверието на кредиторите и да им позволят да дадат на институциите – ЕК, ЕЦБ и МВФ – мандат за преговори за нова помощна програма за страната.

Това може да стане идната сряда, когато се очаква ново извънредно заседание на финансовите министри от еврото (Еврогрупата), а според дипломати и нов извънреден Европейски съвет.

Според Ройтерс приемането на спешните закони в Гърция би дало възможност на германската канцлерка Ангела Меркел да поиска от Бундестага в четвъртък одобрение за преговори по нова програма за Атина, а  след това, в петък или през уикенда Еврогрупата да се събере пак, за да започне официално преговорите.

“Понеделник и вторник ще са решителни дни в гръцкия парламент”, каза дипломатът.

Той отрече, че гръцките власти се съпротивляват срещу участие на МВФ в нова, трета поред, програма за странана им.

ЕМФС не предполага разходи за бюджета на ЕС. Целите лихви и главници по неговите заеми плаща страната, която ги е получила чрез Европейската комисия. Европейският бюджет обаче гарантира изплащането на кредита в случай на дефолт на длъжника.

ЕФСМ осигури заеми от общо 48,5 милиарда евро за Ирландия и за Португалия (22,5 милиарда евро за първата и 26 милиарда евро за втората) между 2011 и 2014 година.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *