Двама убити, един ранен в акция срещу терористи в Белгия

Белгийската полиция уби днес двама души и тежко рани и залови един в антитерористична акция в три града на страната, съобщи федералната прокуратура. Действията са част от международна антитерористична операция в седем европейски страни свързана с атентатите във Франция, в които загинаха 17 души миналата седмица.

Съдия-следовател е наредил обиски на десет адреса в страната, чиято цел са били лица принадлежащи към терористична група, подготвяща атентати в близките дни, съобщи Ерик ван дер Сипт, говорител на прокуратурата. Част от визираните лица са се завърнали от Сирия.

“Групата беше на път всеки момент да извърши терористични атентати от голям мащаб в Белгия”, каза той.

Обискираните от силите за сигурност обекти са били в имгрантските квартали Моленбеек и Скарбеек на столицата Брюксел, в предградието ѝ Завентем, където е международното летище, в градчето Вилвоорде в северната периферия на столицата и във Вервие, в района на Лиеж, близо до границата с Германия.

Във Вервие силите за сигурност са атакували някогашна хлебарница в централната част на града, близо до гарата, каза говорителят.

“Заподозрените веднага и за няколко минути са открили огън с бойни и с леки оръжия срещу специалните подразделения на федералната полиция, преди да бъдат неутрализирани”, каза той.

Убитите и раненият са се върнали неотадвна от Сирия, съобщи телевизия РТЛ. Видеоматериал, който тя излъчи от мястото на събитието, показа къща, от чиито партерни прозорци излизаха пламъци на фона на стрелба и викове.

“Предотвратихме белгийски “Шарли ебдо”, казва анонимен полицай цитиран от уебсайта от местния вестник “Ла Мьоз”.

Миналата седмица вътрешните министри на 12 европейски държави се споразумяха във Франция за координирани действия срещу тероризма. Вчера полицията в южния белгийски град Шарльороа арестува мъж, който се предаде, признавайки, че е преговарял да продаде оръжие на един от парижките атентатори – Амеди Кулибали.

Миналия май заврънал се от Сирия боец, Мехди Немуш, уби еврейска семейна двойка и двама служители в музея на евреите в Брюксел.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *