Меркел: Ще обсъждаме гръцкия дълг след първия преглед по новата програма

Оланд призова за правителство, парламент и бюджет на Еврозоната

Германия е готова да обсъди нови облекчения на гръцкия дълг, след като Атина договори нова помощна програма срещу реформи и успешно премине първия преглед по нея, каза днес  германската канкцлерка Ангела Меркел в интервю за телевизия АРД.

Тя подчерта, че за ново опрощаване на гръцки дълг в Еврозоната не може да се говори. Това може да стане, ако страната напусне еврото, каза Меркел. Облекчаване обаче би могло да включва разсрочване на плащания и евентуални намаления на лихви. Необходимостта от това подчерта в два доклада този месец Международният валутен фонд.

Меркел припомни, че през 2012 година частните кредитори на Гърция поеха загуби от между 60% и 75%. Същата година Атина получи и десет години гратисен период за следващите плащания по главницата и осем години – за лихвите.

Merkel-Hollande-Tsipras 12-07-15 Brussels

Меркел, френският президент Франсоа Оланд (в гръб) и гръцкият премиер Алекис Ципрас разговарят преди началото на срещата на върха на Еврозоната в Брюксел на 12 юли 2015 година. Снимка ЕВропейска комисия

Срещата на върха на Еврозоната на 12 и 13 юли в Брюксел е обсъдила идеята на германския финансов министър за временно излизане на Гърция от еврото, но ѝ е “обърнала гръб”, каза Меркел.

Тя посочи, че предстоящите преговори по третата поред помощна програма за Гърция ще са трудни, защото са свързани с реформи, които нито едно от досегашните правителства не е направило и в това е причината гръцките програми да не дадат положителен резултат за разлика от тези в Ирландия и в Португалия.

Еврозоната трябва да има свое правителство, парламент и бюджето, написа в статия за “Журнал дю диманш” френският президент Франсоа Оланд. По думите му гръцката криза отслабва доверието в ЕС и средството срещу това трябва да е повече, а не по-малко Европа.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *