Комисар: Ще ползваме "Люкс-лийкс" за разследвания

Медийните разкрития за големи данъчни облекчения, които транснационални дружества са ползвали в Люксембург, могат да послужат като основа за разследвания за нарушаване на правилата на конкуренцията в ЕС, каза днес ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.

Vestager Маргрете Вестагер ще ползва “Люкс-лийкс” като “пазарна информация”. Снимка: Европейска комисия

На 5 ноември Международният консорциум за разследваща журналистика публикува 28 000 страници поверителни споразумения, с които данъчната администрация на Великото херцогство е позволявала на над 300 международни корпорации, включително Пепси Ко Инк, ИКЕА, Дойче банк да си спестяват милиарди евро налози, отчитайки печалбите си там.
“Смятаме документите от “Люкс-лийкс” за пазарна информация, ще ги проучим … и можем да ползваме тази информация, смятаме за легитимно да го направим”, каза датчанката Вестагер на редовния обеден брифинг на Комисията.
Засега тя проучва четири случая по съмнения за предоставяне на незаконна държавна помощ чрез данъчни облекчения – два в Люксембург и по един в Ирландия и в Холандия.
Разследванията са политически чувствителни, защото засягат ролята на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като министър-председател на Люксембург от 1995 до 2013 година.
Юнкер пое политическата отговорност за облекчения данъчен режим, който страната му е предоставяла, но посочи, че той е съответствал на нейнотои на европейското законодателство. Той обеща да сътрудничи на разследванията водени от Вестагер и отрече те да го поставят в конфликт на интереси, т.е. да е в позицията на разследващ себе си.
Другата седмица той се изправя пред вот на доверие в Европейския парламент поискан от еврскептиците заради Люкс-лийкс. Очакванията са да го спечели, защото най-големите политически групи в парламента – на Европейската народна партия и на Социалистите и демократите, потвърдиха подкрепата си за него.
Улесняването на бизнеса да спестява данъци в годините на бюджетна строгост прави Юнкер политически уязвим, защото той беше сред архитектите на болезнените мерки за финансово оздравяване в еврозоната.
Разследванията за незаконна държавна помощ имат срок за приключване 18 месеца от откриването им. Ако Комисията установи такава помощ, съответната държава е длъжна да си я възстанови от лицата, които са я получили.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *