Кой изнесе демокрацията, бе? И къде?

Пак седя на диванчето и пак чета политинформация – много обезпокоителна.

“Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти. България трябва да понесе отговорността и да помага на хората, които бягат от военни конфликти на места, където има намеса на Европа и НАТО”, казал Бойко Борисов пред публика.

Това обяснява някои неща, но и отваря куп въпроси.

Първо, светна ми защо някои се жалват, че в България не достигала демокрация. Премиерът ясно казва: Изнесохме я. Както през 1996 година изнесоха житото и хлябът поскъпна. Сега са изнесли демокрацията и съответно у нас тя е поскъпнала. В резултат от което в съдебната система се появиха прякори като “Еврото”. И то, още преди да сме влезли в Еврозоната.

Не съм чул прякор “Лева”. Дори “Двата лева” не съм чул. Така се казваше една кръчма в града, който познавам най-добре, още в тоталитарните времена.

Второ, къде я изнесоха тази демокрация? И това казва премиерът: В страните, заливащи ни с мигранти. Значи в Афганистан, Ирак, Сирия. Ние им пращаме българска демокрация и те мигом хукват да бягат. Тя им “съсипа страните”, казва премиерът. Не вярвам да е само тя, но щом Борисов казва… Мамата си трака нашата демокрация, значи. Не всеки може да я издържи.

Да ги питаш защо им е българска демокрация, след като им доставят в изобилие американска и британска? Сигурно нашата е по-евтина.

Кой обаче изнесе демокрацията? Това премиерът не казва. Задкулисие. Няма отърване от тоя #КОЙ?

Какво внесохме срещу демокрацията? И тук премиерът мълчи. Аз съм чувал за един катарски фонд. За един реактор и за един газопровод също. Ама нищо не съм видял от тях. Значи всички си изнасяме демокрацията, а само някои прибират парите. Така не може.

И най-сетне, кои взел пари, взел, на нас, с гайдите, премиерът предлага да понесем отговорността. Дума да не става. Аз демокрация не съм изнасял. Не съм я имал в излишък.

Не съм имал и колонии. Никъде не съм акостирал. Никъде на съм дебаркирал. Никого не съм бомбардирал. Никого не съм окупирал. Който го е правил, да си носи отговорността.

“Нашите ракети – френските, английските, американските, руските и турските, разрушиха техните градове и държави”, казал премиерът. А бе откога френските, английските, американските, руските и турските ракети са “наши”, т.е. български?

Когато бях млад, в сладкарниците имаше надписи: “Турското кафе е виетнамско”. Само че това беше преди демокрацията. И преди миграцията беше.

Не Европа и НАТО дебаркираха, не Европа и НАТО бомбардиха в Афганистан, Ирак, Либия. Правеха го коалиции от отделни европейски и натовски държави. Те правеха войните и после пращаха цитираните организации, барабар с такива като нас, да им пазят “мира”.

Ако Борисов иска да носи отговорност за това, моля. Но без мене.

И да вземе да внесе малко демокрация. Може и европейска.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *