Ключовите думи дотук днес: Иран, Либия, Словакия, Renault, Гешев

Иран. Протестите избухнаха с нова сила. Лозунги срещу властта. Тъпчат портрет на погребания като национален герой Касем Солеймани. Полицията стреля срещу демонстранти. После отрича това. Иранският посланик беше привикан във Форин офис заради временното задържане в британския посланик в Техеран.

Либия. Воюващите страни на преговори в Москва. Русия и Турция изплуват като главни миротворци и господари на положението. Като в Сирия. За месеци постигат това, което Европа не успя с години. Германия се присъединява като домакин на среща на върха за Либия в неделя.

Словакия. Обвинен като физически убиец на словашкия разследващ журналист Ян Куциак се призна за виновен.

Renault. Nissan иска да се развежда с френския си партньор след малко над 20 години съюз. В основата е скандалът с бившия шеф на алианса Карлос Гон. Акциите на Renault падат до най-ниската си точка от шест години. Нова грижа за Франция и Еманюел Макрон, притиснат от повече от месец стачен хаос около опита му за пенсионна реформа. Renault има 43% в Nissan, а последният има 15% в Renault, но акциите му са без право на глас. Френското правителство попречи на обединяване на Renault-Nissan-Mitsubishi с Fiat-Chrysler миналата година. То се удаде обаче на Peugeot-Citroen, френския конкурент на Renault. През 1999 г. Renault спаси Nissan от фалит, но днес японската компания се представя по-добре, твърди Forbes.

Иван Гешев. Публичната комуникация на първите му действия като главен прокурор рисува образ на народен закрилник. Изглежда, че в това отношение върви по пътя на Бойко Борисов. Имаме седем години да наблюдаваме дали ще стигне до политиката и до кой неин етаж.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *