Как ви лъжат, че ви информират

Така наречените информационни агенции “Фокус” и “Блиц” днес поместиха като своя собствена информация дописки от събитие в чужбина, на което не са присъствали.

Въпросните публикации за изявление на Бойко Борисов преди срещата на лидерите от Европейската народна партия в Брюксел можете да видите тук:

http://www.focus-news.net/news/2013/10/24/1839991/boyko-borisov-podvedeni-ot-vseobshtata-ludost-i-ot-populizam-150-deputati-na-dvete-nay-golemi-partii-glasuvaha-moratoriuma.html

http://www.blitz.bg/news/article/229551

По-долу копирам текстовете, в случай че утре се окажат липсващи или променени.

Цитирайки Борисов, “Фокус” твърди: “…предаде репортер на агенция “Фокус”.

Това е лъжа. Нито “Блиц”, нито “Фокус” имаха свои журналисти на събитието. Те са ползвали чужда информация.

Няма да изброявам уебсайтовете, които след тях направиха същото. Те си знаят кои са и всеки може да ги види.

Оригинална информация от място биха могли да имат: Българската национална телевизия, Българското национално радио, Би Ти Ви, Българската телеграфна агенция, в. “Euro Post”, в.”Труд” и този блог.

Всеки друг, който я публикува, е длъжен да съобщи откъде я е научил.

Материали за срещата и записи от изявленията преди нея има на сайтовете на европейските институции и на Европейската народна партия. Част от тях бяха и пряко предавани в мрежата, но не и това на Борисов. То бе заснето само от камерите на българските телевизии.

Ето какво какво има от събитието в сателитния канал Europe by Satellite – тук Борисов изобщо отсъства.

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=94672

Доколкото ми е известно, запис от изявлението на лидера на ГЕРБ би трябвало да има в партията му, но никоя от споменатите “агенции” не се е позовала нея.

Няма да квалифицирам поведението им от гледна точка на авторското и наказателното право. Имаме реформирани компетентни органи, които се надявам да го направят.

Мога да споделя от опит, че това е поредният от дълга серия подобни случаи. Те ощетяват медиите, които правят значителни разходи, за да поддържат собствени кореспонденти в Брюксел.

Ощетяват читателя, защото преписвачите на чужда информация злоупотребят с доверието му, разказвайки му от първа ръка случки, на които не са присъствали.

Ощетяват и обществото като цяло, защото му налагат ниски стандарти за достоверност.

Ние, журналистите, сме особено чувствителни към чуждата непочтеност. Защо понякога смятаме, че нашата може да мине метър?

Безкомпромисни сме, когато някой друг нарушава закона. Защо смятаме, че на нас това е позволено?

Питам се, доколко е “агенция” организацията, която наема ниско платени младежи да копи-пействат текстове от Интернет. Това може да е организация за наблюдение на медиите.

Почтеното е тя да си признае, че не предлага новини, а преглед на това, което другите са написали.

Колеги, дори мандраджиите вече не пишат на всяка бяла буца, която ни продават, че е сирене. И си признават коя е правена от мляко и коя – от нещо бяло плюс палмово масло.

Добре е, че публиката ни става взискателна към това, което яде. Още по-добре ще е, ако стане също толкова взискателна и към това, което чете.
Има два опиума за народа, от които той ослепява – менте ракия и менте журналистика. И двете са евтини.

-0-

Ето и текстовете на “Фокус” и “Блиц”:

Брюксел. Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време – 20 души от „Атака” си приписват успех. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, на въпрос какво ще отговори, ако от ЕНП попитат за мораториума, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
“Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което – предполагам – нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив”, обясни Борисов.
По думите му – спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, ограничения, така както в много държави в Европейския съюз. “За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува”, посочи той. Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат, каза Борисов.
По думите му – благодарение на „Атака”, се изигра много популистка игра, която народът възприе буквално; че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи.

-0-

Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време – 20 души от „Атака” си приписват успех. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. По думите му – благодарение на „Атака”, се изигра много популистка игра, която народът възприе буквално; че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи.
“Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което – предполагам – нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив”, обясни Борисов.
По думите му – спокойно можеше да се направи така, че да се има забрани, ограничения, така както в много държави в Европейския съюз. “За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува”, посочи той. Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат, каза Борисов. /БЛИЦ

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *