Еврохроника

JCJ 12-11-14

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, планира посещение в Русия през юни, точно преди държавите-членки на ЕС да решат да продължат ли санкциите срещу тази страна, съобщава “Уолстрийт джърнъл”. Това ще е е най-високопоставената европейска визита от налагането на ограничителните мерки. Юнкер планира да гостува на ежегодния бизнес форум в Петербург, пише американския всекидневник. Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас каза по-късно днес, че не може да потвърди информацията.

Братята Абдеслам са били в радара на белгийската федарална съдебна полиция още през 2014 година, съобщава бизнес всекидневникът “Еко”. Тя ги е следила по съмнения, че подготвят терористично нападение, но делото било прекратено, защото тримата са били преценени като безопасни. Днес Салах Абдеслам е най-издирваният белгийски гражданин заради подозрения, че е единственият останал жив от атентаторите в Париж на 13 ноември 2015 година, които убиха 130 души и раниха над 350. Брат му Брахим беше един самовзривилите се терористи.

Белгийски изследователски дрон се е разбил в Северна Франция, след като е бил прихванат и преследван първо от белгийски, после от френски изтребители, съобщава всекидневникът “Соар”. Бойната авиация била вдигата по тревога, защото властите преценили, че става дума за неидентифициран летящ обект с неизвестна посока и предназначение. Всъщност дронът широк 3,8 метра принадлежал на изследователски институт в Антверпен. Дроновете все повече навлизат в ежедневието, но в Европа няма законодателство за тяхното използване.

Обмяна на данъчна информация за дейнстта на транснационалните корпорации между страните-членки на ЕС е едно от законодателните предложения, които финансовите министри на ЕС ще разгледат на редовно заседание на 8 март, съобщи Съветът на ЕС. Дневният им ред включва изграждането на Банковия съюз и докладите за страните, които Европейската комисия прие миналата седмица в рамките на Европейския семестър, доклада за фискалната устойчивост за 2015 година, който беше публикуван през януари и отразява краткосрочната, средносрочната и дългосрочната фискална стабилност на държавите-членки.

Механизъм за хуманитарна помощ за страни в миграционна криза е главното законодателно предложение, което Европейската комисия се очаква да представи утре след редовното заседание Колегиума на комисарите. То ще бъде обявено от комисаря по хуманитарната помощ Христос Стилянидис. Отделно в Брюксел подготвят спешен план за хуманитарна помощ на Гърция, където са се струпали над 20 000 мигранти, след като ред страни по Западнобалканския маршрут и в Централна Европа въведоха ограничения в пропускателния режим. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отказа днес да съобщи с какви пари ще разполага механизмът и какви ще са източниците на финансирането му. Вчера председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е уверил по телефона гръцкия премиер Алексис Ципрас за пълната подкрепа от страна на Брюксел за Гърция, каза Схинас. В понеделник е насрочена среща на върха ЕС-Турция за намаляване на миграционния поток към Европа, която ще бъде последвана от среща на върха само във формат ЕС-28. Очаква се център на дискусията във втората да бъде Австрия заради дневното ограничение от 3 200 преминаващи и 80 молби за убежище, която тя въведе на 19 февруари.

Juncker and Tsipras 3 June 2015 VIP corner

Алексис Ципрас (вляво) и Жан-Клод Юнкер. Снимка Европейска комисия

Регионален пазар на електричество се споразумяха да създадат страните от Западните Балкани, които се срещнаха днес в Брюксел с участието на европейския комисар по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хаан. В съвместно комюнике министрите изразиха и намерение да подпишат договор за транспортна общност.

Бившата югославска република Македония (БЮРМ) ще продължи да получава подкрепа на усилията си за членство в ЕС, само ако спазва споразумението между партиите за изход от политическата криза и предсрочни избори от юли 2015 година. Това се казва в резолюция за БЮРМ, която Комисията по външни работи на Европейския парламент прие днес. Като други приоритети пред страната са посочени свободата на медиите, борбата с корупцията и парламентарният наздор над използването на специални разузнавателни средства. Докладчик по темата е словенският евродепутат Иво Вайгл.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *