Италия арестува алжирец. Подозират го, че снабдил с фалшиви документи атентатори в Брюксел и Париж

Италианската полиция е арестувала търсен в Белгия алжирец по подозрение, че е снабдил с фалшиви документи за самоличност трима от терористите замесени в атентатите в Париж и Брюксел, съобщават тази сутрин италианските и белгийските медии.

Те назовават заподозрения като  Джамал Един Уали (40 години). Той е бил задържан при антитерористична акция в Белици, Южна Италия, предава италианската информационна агенция Анса.

В туитър италианската полиция потвърди, че е арестувала един алжирец, “участващ в мрежа на фалшификатори на разрешителни за пребиваване, свързана с атентатитев Брюксел” и за “за съучастие в нелегална имиграция, свързана с атентатите в Париж”.

Според Анса задържаният е заподозрян, че е дал фалшиви документи на Наджим Лаашрауи, който беше идентифициран като единия от двамата самовзривили се на летището в Брюксел на 22 март. Подозират го, че е направил същото за Салах Абдеслам, останалия жив съзаклятник от парижките атентати и на съучастника му Мохамед Белкаид, когото полицията уби при престрелка в Брюксел на 15 март.

Белгийските власти са уведомени за ареста на Уали и се очаква Италия да го екстрадира в Белгия, съобщава агенция АДЖИ.

Белгия издирва Уали от 6 януари т.г., след акция срещу фалшификатори на документи в брюкселската община Сен Жил. Властите в областния град Салерно са реагирали, когато той е подал молба за пребиваване там.

При ареста за намерени хиляди дигитални копия на снимки за лични документи, сред които фигурират и снимки на споменатите трима заподозрени за участие в атентатите в Брюксел и в Париж.

Италианското разследване продължава, за да установи защо Уали е бил в страната и дали франко-белгийската терористична мрежа е имала разклонения там.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *