Започва гореща европейска седмица

Juncker College 1st meeting Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще покаже как смята да върне икономическия растеж в Европа. Снимка: Европейска комисия

Тази седмица Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер ще изложи и ще защитава най-важните си политики за Европа.
Още тази вечер Европейският парламент в Страсбург открива сесията си с дебат по вот на недоверие, който евроскепцитиците поискаха срещу Юнкер. Те се позовават на разкрития за данъчни облекчения предоставени от страната му, Люксембург, на транснационални дружества, докато той е бил министър-председател от 1995 до 2013 година.
Очаква се вотът насрочен за четвъртък, последния ден на парламентарната сесия, да не успее, тъй като двете основни политически групи, на които се опира Комисията, Европейската народна партия и Социалистите и демократите, потвърдиха подкрепата си. Важен обаче ще е резултатът от гласуването. Той ще покаже, дали аферата “Люкс-лийкс” е отслабила Юнкер, т.е. дали той запазва мнозинството, което избра Комисията на 22 октомври (423 на 209 гласа при 67 въздържали се).
Във вторник папа Франциск ще посети Европейския парламент и ще говори пред депутатите от 12 ч. 15 мин. българско време.
Същия ден след обяд Колегиумът на комисарите ще заседава в Страсбург при натоварен дневен ред. Той включва прозрачността на преговорите със САЩ за Трансатлантическо партньорство в търговията и инвестициите. То би се превърнало в най-голямото споразумение за свободна търговия и инвестиции, което светът познава.
Комисарите ще обсъдят инвестиционен план от 300 милиарда евро, с който Юнкер обещава да върне растежа и заетостта в стагниращата европейска икономика през петте години на мандата си. Той, заместникът му Ирки Катайнен и председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер ще го представят пред евродепупатите в сряда.
Дневният ред за вторник включва още доклад на заместничката на Юнкер Кристалина Георгиева по преговорите между Комисията, Европейския парламент и Съвета по бюджетите на ЕС за 2014 и 2015 година. До момента няма съгласие по тях между законодателите и Комисията подготвя ново предложение.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини ще докладва за развитието на кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия.
В петък Комисията ще представи т.нар. годишен преглед на растежа, който включва оценка на бюджетите и икономическите програми на правителствата в еврозоната за 2015 година. Големият въпрос тук е, дали Брюксел ще започне процедура за прекомерен дефицит спрямо Франция, след като тя не успя да се вмести дадената й отсрочка да вкара публичния си дефицит в рамките определени от фискалния пакт. И за догодина френското правителство предвижда дефицит над 4 на сто от брутния вътрешен продукт.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *