ЕС мисли за нови санкции срещу Русия

Европейските външни министри ще обсъждат в понеделник евентуални нови санкции срещу Русия, съобщи днес висш представител на Съвета на ЕС. В менюто на възможните ограничителни мерки са както нови визови забрани и замразявания на активи, така и икономически санкции, каза той.

“Виждаме подкрепления от техника и военни колони да влизат в Украйна, за това няма съмнение”, каза източникът. “Каква е тяхната идентичност е отделен въпрос”.

“Има засилване на артилерийския обстрел в района на Донецк”, добави той. “Нещата отиват към ексалация”.

Украйна ще е основна тема на Съвет на външните министри по искане на новия върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Ако се договорят за нова серия санкции, министрите, както обикновено, ще възложат на Комисията да подготви чернова на правните актове за тяхното налагане, след което постоянните представители на страните-членки ще трябва да се споразумеят по нея.

Докато индивидуалните мерки могат да станат факт в рамките на два-три дни, евентуални икономически санкции ще изискват анализ на последствията и вероятно – по-дълги консултации. Държави като Унгария, Словакия и Чехия им се противят заради загубите, които търпят от ответните мерки на Русия.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че засега не очаква ЕС да разшири икономическите си санкции, а по-скоро да добави нови имена към черния списък, в който вече са 119 физически и 23 юридически лица от Русия и Украйна.

Могерини обяви, че фокусът на дискусията ще е хуманитарната обстановка в районите на конфликта и усилията за спазване на споразумението от 5 септември в Минск за прекратяване на огъня.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *