Ердоган е готов за нова война - в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на път да създаде ново огнище на напрежение в Средиземно море и в НАТО. Този път – в Либия.  Меморандум,  подписан между Анкара и международно признатото либийско правителство в Триполи на премиера Файез ас Сарадж предвижда двустранно очертаване на икономическите зони в Средиземно море и военно сътрудничество. Турция е готова да прати бойния си флот и войски  в Либия по молба на Триполи. А също – и сондажни съдове да търсят нефт и газ. Те вече я вкараха в спор с Кипър и ѝ докараха европейски санкции. Днес другият център на властта в Либия, контролиран от военния командир Халифа Хафтар заплаши да потопява турски кораби, ако те влязат в териториалните води на страната. Турско-либийският меморандум за пореден път рязко обтегна отношенията между Гърция и Турция. Хафтар е военен главатар, който не отказва да получава подкрепа от никого (Обединените арабски емирства, Египет, Саудитска Арабия, Франция), стига тя да му помага в опитите да завладее столицата Триполи и да сложи ръка върху целия петрол на Либия.  Според “Ню Йорк таймс” сега масирана руска подкрепа увеличава шансовете му да превземе столицата. Властите в Триполи твърдяха, че могат да докажат, че на негова страна се бият стотици руски наемници от частната армия “Вагнер”.  Либия не би била прецедент след Сирия, където Русия и Турция действат координирано, подкрепяйки противостоящи си групировки в гражданската война. Евентуална едностранна военна намеса на Турция в Либия би разделила отново НАТО. Но както и за Сирия, Ердоган може да посочи и други членки на алианса, които са се месили и продължават да се месят със сила в Либия. Защо и Турция да не може? И тя има интереси в края на краищата.

Русия и САЩ търсят диалог, за да нормализират отношенията си. Трупащото се напрежение между двете най-големите ядрени сили явно тревожи и Вашингтон, и Москва. Това показа вчерашното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в САЩ, в което той се срещна с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео. Страните са очертали областите си на съгласие (Северна Корея, Сирия, Иран, Персийския залив, тероризма), което явно е търсене на основа за разговори по точките на напрежение (санкциите, газа, Украйна, въоръженията). Кремъл явно иска Тръмп да спечели президентските избори през ноември догодина. Лавров предложи Русия да публикува водените със САЩ поверителни комуникации между 2016 и 2017 г. Според него те биха опровергали твърденията за руска намеса в американските избори. Той изрази съжаление, че американската администрация отказва това. Тук е мястото да си спомним какво каза на изслушванията за импийчмънт на Тръмп пред Комисията по разузнаването на Камарата на представителите бившата съветничка в Белия дом Фиона Хил на 21 ноември т.г.:

“Целта на Русия е да делегитимира нашето президентство, като посее съмнение в честността на избора, независимо от това кой го е спечелил и изправи едната половина от американците срещу другата… Въздействието на успешната руска кампания през 2016 година остава очевидно днес. Нашата нация е разкъсана, истината е под въпрос, високо професионалната ни и експертна чуждестранна служба от кариерата бива подкопавана. Точно сега руските служби за сигурност и техните наместници се подготвят да повторят своята намеса в изборите през 2020 година. Изтича времето ни да ги спрем”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *