ЕНП отряза Бареков. Изключи земеделците на Йончев

Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от състава си Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и отряза така пътя на съюзника му Николай Бареков към европейската десница.

Представителите й гласуваха 56 на 8 за изключването на ЗНС на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Брюксел.

Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП бяха изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (Реформаторски блок), Петя Ставрева и Анастасия Мозер (Обединени земеделци), Божидар Лукарски (СДС).

“В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Йончев, който в момента е коалиционен партньор на БСП и депутат от Коалиция за България в българския парламент, искаше да се състезава за десни гласове в европейските избори на 25 май в съюз с партия “България без цензура” на Николай Бареков. Без внимание остана опитът му да убеди делегатите, че така щял да разшири влиянието на ЕНП и да й спечели допълнителни места в следващия Европейски парламент. Основание за изключването му евродесницата видя в политическото му номадство.

ЗНС е формация отцепила се през 2006 година от БЗНС-НС партията на Анастасия Мозер. БЗНС-НС беше една от твърдите антикомунистически формации в някогашния Съюз на демократичните сили. Мозер е дъщеря на опозиционния земеделски водач Георги Димитров – Гемето, борил се както против правителства в царство България, така и срещу установения след 1944 г. комунистически режим и починал в емиграция през 1972 г. Йончев оглавявава ЗНС от 2012 г. Заедно с привържениците си Мозер образува партия “Обединени земеделци”, която участва в изборите през 2009 г. в състава на Синята коалиция.

Като част от някогашната българска десница ЗНС формално принадлежеше към ЕНП. Йончев се опита да спазари достъпа си до дясното европейско политическо семейство срещу електорална подкрепа от Бареков. Земеделецът присъства на учредителното събрание на “България без цензура” в събота.

Leave a comment

2 Comments

  1. Този Йончев, както и други като него поругават исторически личности в България.Такива като него разцепиха БЗНС.Такива като него/по-скоро родители или роднини/ са крали на времето собствеността на българските земеделци-ИСТИНСКИТЕ!Били са вероятно и някакви в ТКЗС.След това обикновено след приватизация за дребна сума създават кооперация с безплатно стопански постройки и земеделски машини.Такива като него без разрешение, съгласие,договори, обработват земите на вече избитите или починали ИСТИНСКИ земеделци, необезпокоявани от закона ,по простото причина, че са комунисти.Баща ми казваше,че най-мързеливите и крадливите на времето били партизаните.Сега техните наследници ни управляват.

  2. Съпартиецът му доц.Борислав Китов, който разцепи БЗНС-НС, процъфтява. С подкрепата на БСП в Пловдив винаги се добира до високи административни постове. Напоследък е зам.-ректор на МУ в Пловдив. Освен това е сред основателите на АБВ/ Иниц.комитет/. Какво дясно, каква Народна партия!

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *